Alūksnes novada mērs Dukulis: Izglītības ministres pārmetumi ir nevietā

Atsaucoties uz šodien, 7. martā, Latvijas Televīzijas “Rīta Panorāmā” izskanējušo interviju ar izglītības ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), kurā ministre tika izjautāta par sporta būvju finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta, tostarp, Alūksnes sporta centra būvniecības turpināšanas iespējām, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS) vēlas viest skaidrību par patieso situāciju.

Raidījumā, taujāta par nepieciešamību atbalstīt sporta centra celtniecības turpināšanu Alūksnes novada centrā – Alūksnē, ministre atbildēja, ka Alūksnes novada Liepnas pagastā ir laba sporta zāle un pārmeta, kādēļ, plānojot tās būvniecību, nav ievērtēts, ka šāda sporta būve vairāk vajadzīga novada centrā.

– Līdzīgi kā izglītības ministre neuzņemas atbildību par savu priekšgājēju ministra amatā darbību, tā arī Alūksnes novada pašvaldība nekādi nevar uzņemties atbildību par to, kas ir izdarīts pirms 2009. gada pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas. Liepnas sporta zāle ir nodota ekspluatācijā 2009. gada 3. jūnijā, tātad par tās būvniecību ir lēmusi Liepnas pagasta pašvaldība. Sporta zāle ir būvēta par valsts investīciju projektu finansējumu, Liepnas pagasta pašvaldības līdzfinansējumu un dotāciju, ko pirms pašvaldību reformas no valsts budžeta saņēma katra pašvaldība. Līdz ar to vēlos uzsvērt, ka ministres kundzes pārmetumi Alūksnes novada pašvaldībai par pirms novada izveidošanas uzbūvēto Liepnas sporta zāli un it kā nepareizu plānošanu, ir nevietā, – uzsver Arturs Dukulis.

Alūksnes novada pašvaldība jau ir publiski vērsusi uzmanību uz to, ka gadījumā, ja tiks apturēta valsts budžeta finansējuma piešķiršana sporta būvēm, tas var nozīmēt, ka Alūksnē, kas ir viens no reģionālās attīstības centriem Latvijā, netiks pabeigts sporta centrs, kura projektēšana ir uzsākta ar valsts budžeta finansējumu.

Minētais sporta centrs Alūksnē ir nepieciešams, lai nodrošinātu izglītības procesu Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolai, vispārizglītojošām skolām, kā arī sporta aktivitātēm pieaugušajiem iedzīvotājiem. Jāpiebilst, ka Alūksnes novadā ir uzsākta izglītības iestāžu tīkla reforma, kuras rezultātā skolēni no pagastiem arvien vairāk koncentrējas izglītības iestādēs pilsētā.

– Liepnas pagasts atrodas 30 km attālumā no Alūksnes. No novada centra tas ir sasniedzams pa zemes ceļu. Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka šo zāli regulārām ikdienas sporta nodarbībām, kādas ir jānodrošina Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolai, kurā mācās skolēni no visa Alūksnes novada, nav iespējams izmantot.

Arī ministres teiktais, ka viņa ir pret stihiskām būvēm, attiecībā uz Alūksnes sporta centru neiztur kritiku, jo sporta centrs Alūksnē nav stihiska būve. Alūksnes novada pašvaldība ar lūgumu atbalstīt šī sporta centra būvniecību jau kopš 2012. gada ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, Latvijas Nacionālajā sporta padomē un pie vairākiem Ministru prezidentiem. Alūksnes novadā tomēr ceram, ka ministre izpratīs situāciju pareizi un atbalstu sporta centra būvniecības turpināšanai Alūksnē saņemsim, – uzsver A. Dukulis.

Pievienot komentāru