Atklāj, cik Krievijas pilsoņi jau lūguši patvērumu Latvijā mobilizācijas dēļ

Līdz šim mobilizācijas dēļ patvērumu Latvijā pieprasījušas divas personas, paziņojumā presei norādījis iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP), uzsverot, ka mobilizācija Krievijā kā tāda nav pamats patvēruma piešķiršanai Latvijā.

 

Šobrīd situācija uz Latvijas-Krievijas robežas ir mierīga un stabila.

 

Valsts robežsardze pastiprinājusi kontroli, tai skaitā rūpīgi pārbaudot visas personas. Robežas šķērsotāju skaits turpina samazināties. Robežas šķērsošana kopš 19.septembra ir atteikta 23 Krievijas pilsoņiem.

 

“Mobilizācija Krievijā kā tāda nav pamats patvēruma piešķiršanai Latvijā. Līdz šim mobilizācijas dēļ patvērumu pieprasījušas divas personas. Katrs gadījums tiek vērtēts individuāli, tai skaitā izvērtējot nacionālos drošības riskus. Masveidā patvērums Latvijā nekad nav piešķirts un tas arī nenotiks,” uzsvēris iekšlietu ministrs.

Latvijas robežsargi pastiprināti patrulē, lai nepieļautu, ka zaļo robežu šķērso Krievijas pilsoņi, kuri mēģina izvairīties no mobilizācijas.

Neviens Krievijas pilsonis kā tūrists Latvijas robežu nešķērso.

To personu loks, kuri kā izņēmums drīkst šķērsot Eiropas Savienības ārējo robežu, ir noteikts saskaņā ar reģiona valstu ārlietu ministru panākto vienošanos un saskaņā ar pieņemto Latvijas valdības lēmumu.

No 19. līdz 23.septembrim Latvijas-Krievijas robežu saskaņā ar valdības noteiktajiem izņēmumiem 27% piešķirtas “C” vīzas, kas izsniegtas Latvijas valstspiederīgo ģimenes locekļiem, kravu un pasažieru pārvadājumu darbiniekiem, kravas vai tehnisko reisu apkalpei, kas ierodas Latvijā vai izbrauc no tās, jūrniekiem, kuriem jānokļūst darba vietā uz kuģa vai kuriem nepieciešams atgriezties no tā, kā arī personām, kuru ieceļošana saistīta ar humāniem apsvērumiem.

Savukārt 7% ieceļotāju ir izsniegtas “D” vīzas, kas paredzētas ģimenes locekļiem, kravu un pasažieru pārvadājumu darbiniekiem, kravas vai tehnisko reisu apkalpei, kas ierodas Latvijā vai izbrauc no tās, pildot darba pienākumus.

53% ir uzturēšanās atļaujas, kas izsniegtas Latvijas valstspiederīgo ģimenes locekļiem, bet 13% ir jūrnieki, kuģim ienākot Latvijas ostā, bet personām neizrakstoties no kuģa.

Eklons jau vakar paziņoja, ka lielākā daļa iebraucēju Latviju izmanto kā tranzītvalsti un šeit neuzkavējas.

Šonedēļ Latvijā līdz ceturtdienai legāli ieceļojuši 1132 Krievijas pilsoņi. Eklons norādījis, ka šis skaits ir piecas reizes mazāks nekā Igaunijā un Lietuvā, kur kopš 19.septembra iebrauca attiecīgi ap 5100 un 5300 Krievijas pilsoņu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdienas paziņojuma par mobilizāciju sociālajos tīklos paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ Latvija neizsniegs humānās vai cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas, kā arī nemainīs kopš 19.septembra ieviestos robežšķērsošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Pievienot komentāru