“Attīstībai / Par!”: Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pasākumiem ir jāturpinās

Mārtiņš Bondars, “Attīstībai / Par!” frakcijas deputāts un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, ziņo, ka bankām ir jāturpina ievērot pasākumi, kas novērš noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Latvijā.

Otrdien, 12. martā, Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas locekļi uzklausīja finanšu nozares pārstāvju rūpes par banku iekšējās kontroles sistēmām, kas, izskatot jebkuru klientu, nodarbojas ar pierādījumu vākšanu, lai nodrošinātos pret noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizāciju caur Latvijas bankām.

Nozares pārstāvji argumentēja, ka būtu jāmaina regulējums attiecībā uz zema riska klientiem, lai mazinātu administratīvo slogu un bankas nenodarbotos ar pārmērīgu dokumentēšanu.

Mārtiņš Bondars: “Šīs paaugstinātās prasības banku sektorā strādājošajiem ir domātas risku novēršanai. Šobrīd pastiprināta birokrātija ir vajadzīga, lai Latvija neiekļūtu pelēkajā sarakstā. Tas sagādā grūtības gan bankām, gan uzņēmējiem, taču finanšu nozares sakārtošanai ir jābūt mūsu visu prioritātei.”

Nesen piedzīvotā situācija finanšu sektorā uzliek Latvijas bankām par pienākumu izmantot stingrus regulējumus, kas nodrošina pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu ievešanu valstī jeb “naudas atmazgāšanu”. Apvienība “Attīstībai / Par!” pauž stingru atbalstu valdības deklarācijā paustajam mērķim cīnīties ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu.

Plašāku informāciju par Latvijas finanšu nozares asociācijas ziņojumu lasīt šeit.

Pievienot komentāru