Informē par likumu sasaisti ar Augstākās tiesas un Satversmes tiesas atziņām

“Tiesas spriedums padara sauso likumu dzīvu un cilvēkam saprotamu” – preses konferencē, atklājot tiesību aktu vietnes Likumi.lv jauno projektu, sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Turpmāk vietnē Likumi.lv tiesību akti būs papildināti ar atsaucēm uz Augstākās tiesas jeb Senāta nolēmumiem, kuros tiesas paustās atziņas var būt noderīgas citu lietu izlemšanā un tiesību normu interpretācijā. Pie tiesību aktu pantiem būs atspoguļota arī informācija par Satversmes tiesas spriedumiem. Projektu oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” realizējis sadarbībā ar Satversmes tiesu un Augstāko tiesu.

Augstākās tiesas judikatūras atziņas tagad ir atveramas pie konkrētiem likuma pantiem. Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja – tas būs kā komentārs vai skaidrojums par konkrēto tiesību normu, kas izteikts ar tiesas atziņu konkrētā lietā: “Tas būs kā izlasīt sausu likuma formulējumu un likt komatu, un turpināt ar “piemēram””. Ar piemēriem no dzīves situācijām, kas tiek risinātas tiesu lietās, likums kļūst saprotamāks. Augstākā tiesa piešķir lielu lomu sabiedrības tiesiskajai izglītošanai, un tas tiek darīts arī šajā Likumi.lv projektā. Augstākās tiesas priekšsēdētājs neslēpa, ka tajā ir arī zināma profesionāla interese – proti, cilvēkam iepazīstoties ar iespējamo tiesas atbildi jeb spriedumu vai lēmumu, varbūt arī izpaliks vajadzība vērsties tiesā.

Augstākās tiesas nolēmumos pausto atziņu atlasi pievienošanai vietnē Likumi.lv veiks Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa. Turklāt jāatgādina, ka tēzes pašas par sevi neveido judikatūru – to veido Senāta nolēmumi. Lai saprastu tiesību normas iztulkojumu, ne vienmēr pietiks ar Likumi.lv pieejamās tēzes izlasīšanu. Lai izmantotu tiesu prakses atziņu, jāiepazīstas arī ar tiesas nolēmumu kopumā un iespējams, īpaša uzmanība pievēršama lietas faktiskajiem apstākļiem, uz kura pamata ir veidota konkrētā atziņa. Likumi.lv paredzēta iespēja arī atvērt konkrēto Augstākās tiesas mājaslapā ievietoto Senāta nolēmumu.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs preses konferencē arī norādīja: līdz ar jauno Senāta judikatūras pieejamības iespēju nozīmi nezaudēs arī Augstākās tiesas mājaslapas judikatūras sadaļa, kurā joprojām būs pieejams plašāks judikatūras un tiesu prakses nolēmumu skaits, sistematizēts dažādos klasifikatoros. Ja šobrīd Likumi.lv Augstākās tiesas nolēmumu atziņas ir pie gandrīz 1000 tiesību normām, tad Augstākās tiesas mājaslapā judikatūras klasifikatoros sistematizēto nolēmumu skaits ir aptuveni trīsreiz lielāks.

Likumi.lv jaunās iespējas atklāšanas preses konferencē, kas notika 13.martā Augstākās tiesas telpās, piedalījās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs un VSIA “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele.

Pievienot komentāru