Kad beidzot, vakcinētie varēs nevalkāt maskas sabiedriskās vietās?

 

Patlaban sabiedriskās vietās sejas maskas ir jālieto gan pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem, gan tiem, kas nav saņēmuši potes. Portāls Jauns.lv skaidroja, vai speciālisti izskata iespēju, ka pilnībā vakcinētiem cilvēkiem varētu nebūt jāvalkā maskas sabiedriskās vietās iekštelpās?

 

Veselības ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe portālam Jauns.lv atbildēja: ņemot vērā faktu, ka saslimstība pēdējā mēneša laikā arvien turpina pieaugt un vakcinācijas aptvere Latvijas iedzīvotāju vidū joprojām ir salīdzinoši zema, šāda iespēja netiek izskatīta.

Sabiedriskās vietās, kur ir nekontrolēta vide jeb kas atrodas tā sauktajā sarkanajā režīmā, sejas maskas joprojām būs jāvalkā ikvienam, izņemot bērnus līdz 7 gadu vecumam, kā tas ir spēkā pašlaik.

Palielinās Covid-19 gadījumu skaits

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka šajā nedēļā palielinājās ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits. Otrdien atklāts kopš vasaras sākuma augstākais jaunu Covid-19 gadījumu skaits – konstatēti 249 jauni inficēšanās gadījumi.

Iespējams, tas skaidrojams ar to, ka šonedēļ sāka vērienīgu testēšanu skolēnu vidū. Jaunajā mācību gadā klātienes mācībās varēs piedalīties tikai tie skolēni, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, pārslimojuši to vai kuriem ir negatīvs testa rezultāts.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā portālam Jauns.lv šonedēļ pavēstīja, ka ministrijas rīcībā nav ziņu par vecākiem, kuri varētu nepiekrist bērnu testēšanai. Tomēr, ja šādi bērni parādīsies, viņi nevarēs piedalīties klātienes mācībās skolā. Izglītība ģimenē nozīmē, ka bērns nemaina skolu un izglītības programmu, bet par viņa izglītības procesu atbildību uzņemas vecāki.

Cik daudzi ir vakcinēti?

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 734 000 jeb ap 44,4% iedzīvotāju, kas vecāki par 12 gadiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 638 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 112 000 cilvēku ir saņēmuši “Johnson&Johnson” potes, kam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 750 000 jeb 45,4% iedzīvotāju, kas vecāki par 12 gadiem. Jaunākiem bērniem potes pret Covid-19 pašlaik nav pieejamas.

LASI VĒL: Sliktas ziņas dāmām, kuras ir nevakcinējušās un gribēs apmeklēt skaistumkopšanas salonus

Šīs nedēļas pirmajās četrās darbadienās Latvijā potes pret Covid-19 ir saņēmuši ap 21 300 cilvēku, kas ir tuvu tam cilvēku skaitam, kāds augstākās vakcinēšanās aktivitātes laikā pavasarī dažkārt tika sapotēts vienas dienas laikā.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, šonedēļ pirmajās četrās darbadienās savakcinēti vidēji 5300 cilvēki dienā, kas aptuveni atbilst vidējiem vakcinēšanās aktivitātes rādītājiem jūlijā un augustā, taču tālu atpaliek no vakcinēšanās aktivitātes pavasarī un vasaras sākumā.

Pievienot komentāru