Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Dobelē

Piemiņas akmens Dobeles stacijā un K.Ulmaņa piemiņas muzejs „Pikšas”

2019. gada 25. martā, pie Dobeles dzelzsceļa stacijas, atzīmēsim 1949. gada deportācijas un Komunistiskā genocīda upurus.

Latvijai 25. marts ir sēru diena, tad ap Latvijas sarkanbaltsarkano karogu apsienam sēru lenti un pieminam to dienu, kad no Dzimtenes un savām mājām, piespiedu kārtā, tika izvesti daudzi tūkstoši latviešu. Daudzi no mūsu tautiešiem, tostarp sirmgalvji, mazi bērni un sievietes, novārga, aizgāja bojā izsūtījumā koncentrācijas nometnēs un mūža nometinājumos. Daļa mira pa ceļam, bet daļa palika Sibīrijas zemēs un tā arī vairs neatgriezās.

Šajā dienā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz tāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju vien deportēja aptuveni 44 000 cilvēku.

25. martā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā Dobelē, ikviens – izsūtīto radinieki, izsūtīšanu piedzīvojušie un mājās atgriezušies cilvēki, kā arī visi, kuri piemin šos traģiskos notikumus, tiek aicināti, plkst.12:00 pie piemiņas akmens Dobeles dzelzsceļa stacijā nolikt ziedus un atcerēties mūsu tautiešu likteņus.

Pieminot svešumā zudušos, ar Jums kopā būs Latvijas politiski represēto apvienības Dobeles novada nodaļas biedri, Dobeles novada pašvaldības pārstāvji, Dobeles pilsētas kultūras nama darbinieki, Dobeles Ev. luteriskās baznīcas mācītājs Oskars Laugalis un dziedātāja Ieva Akurātere.

Pēc piemiņas pasākuma Dobelē, plkst. 13.00, Latvijas politiski represēto apvienības Dobeles novada nodaļas biedri lūgti doties organizētā braucienā, ar autobusu, uz Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeju “Pikšas”, kur notiks piemiņas pēcpusdiena kopā ar politiski represētajiem no Jelgavas novada.

Šajā atceres dienā aicinām ierasties arī politiski represētos un viņu ģimenes no Dobeles novada pagastiem. Organizētajam braucienam no Dobeles dzelzceļa stacijas iespējams pieteikties līdz 20. martam, zvanot uz tālruni – 29331181.

Pasākumu organizē: Dobeles pilsētas kultūras nams, K.Ulmaņa piemiņas muzejs “Pikšas”

Pasākumu atbalsta: Dobeles novada pašvaldība, Jelgavas novada pašvaldība.

Pasākuma laikā tiks fotogrāfēts vai filmēts. Foto vai video var tikti izmantoti nekomerciālos nolūkos.

Informācija par pasākumu: www.dobele.lv, www.kulturadobele.lv,

Pievienot komentāru