Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atklājis video projekta Vienas gleznas stāsts otro kārtu

Šodien, 2019.gada 24.janvārī, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) sadarbībā ar advokātu biroju “Ellex Kļaviņš” atklāja izglītojoša video projekta “Vienas gleznas stāsts” otro kārtu.

Astoņas video mini sērijas iepazīstina ar mākslas darbiem, kas tapuši laika posmā pēc Otrā pasaules kara un ir aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla 1945-1985”. Projekta mērķis ir piedāvāt mūsdienīgu, izglītojošu izziņas materiālu mākslas entuziastiem, padarot mākslu vēl interesantāku un pieejamāku ikvienam.

“”Vienas gleznas stāsts” ļauj mūsdienīgā formā ikvienam mākslas draugam no jauna atklāt latviešu glezniecības vecmeistaru darbus. Gan advokatūrā, gan arī muzeja darbā ir ļoti būtiski mainīties līdzi laikam. Gan “Ellex Kļaviņš”, gan mākslas muzejam piemīt mūsdienīgs skatījums uz klasiskām vērtībām un “Vienas gleznas stāsts” tam ir skaists apliecinājums,” uzsver Līga Mervina, Ellex Kļaviņš vadošā partnere.

“”Vienas gleznas stāsts” otrās kārtas video iekļautie mākslas darbi aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla 1945 – 1985”. Tos iemīļojuši daudzi mūsu apmeklētāji, to autoriem piemīt izteikti spēcīgs individuālais rokraksts. Mēs vēlamies, lai šie darbi dzīvo tālāk un kļūst pieejami arī muzeja jaunajiem – vēl tikai topošajiem apmeklētājiem. Pateicoties advokātu birojam “Ellex Kļaviņš” un video sērijām “Vienas gleznas stāsts”, tas tagad ir iespējams,” skaidro Māra Lāce, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore.

PAR VIDEO PROJEKTU “VIENAS GLEZNAS STĀSTS”

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja projekts “Vienas gleznas stāsts” partnerībā ar advokātu biroju “Ellex Kļaviņš uzsākts 2017.gadā. Projekta pirmā kārta piedāvāja video sērijas par mākslas darbiem, kas aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla 1985-2000”. Savukārt projekta turpinājums iepazīstina ar mākslas darbiem, kas tapuši laika posmā pēc Otrā pasaules kara un ir aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla 1945-1985”.

Lai raksturotu šo periodu, atlasīti astoņu autoru spilgti mākslas darbi:

Auseklis Baušķenieks “Dieva ausī” (1980),

Biruta Baumane “Grupas portrets” (1969),

Bruno Vasiļevskis “Baltā siena” (1988),

Džemma Skulme “Tautas dziesma” (1969),

Jānis Pauļuks “Felicita ar avīzi” (1945),

Līvija Endzelīna “Mātes blūze” (1985),

Maija Tabaka “Kāzas Rundālē” (1974),

Miervaldis Polis “Sapņojums” (1982).

Visus šos darbus lielā mērā apvieno padomju perioda sociāli politiskais konteksts, kas piedāvāja latviešu māksliniekiem absolūti jaunus eksistēšanas apstākļus ar lielu valsts kontroli pār radošo procesu un stingrām prasībām atbilstoši sociālistiskā reālisma ideoloģiskiem uzstādījumiem. Tomēr, neskatoties uz cenzūras ierobežojumiem, mākslinieki centās saglābāt savu iekšējo brīvību un ar mākslas palīdzību pasargāt sevi no agresīvās padomju vides. Tieši tādēļ šie darbi atspoguļo tik daudz dziļi subjektīvu pārdomu.

“Vienas gleznas stāsts” jaunākie video latviešu, krievu un angļu valodā ikvienam interesentam būs pieejami muzeja mājas lapā, LNMM mobilajā lietotnē, “YouTube” kanālā, Facebook lapā, kā arī interneta ziņu portālā “Delfi”. Stāstiem latviešu valodā balsi piešķīris aktieris Kaspars Znotiņš.

Projekts tapis, pateicoties advokātu biroja “Ellex Kļaviņš” atbalstam, kas ir idejas iniciators, ziedojumu kampaņas organizētājs ieceres īstenošanai, kā arī līdzdarbojas tās realizēšanā.

Pievienot komentāru