Lietuvā līdz 10.martam izsludina ārkārtējo situāciju

Lietuvas prezidenta dekrēts noteic, ka tāda situācija apdraud Lietuvas nacionālās drošības intereses un sabiedrisko mieru, turklāt “novērst šo apdraudējumu, uz laiku neieviešot ārkārtējo situāciju, nav iespējams”.

Kā atbildīgā par ārkārtējās situācijas ieviešanu noteikta Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Dekrētā noteikts, ka nepieciešamības gadījumā var noteikt komandantstundu sabiedriskās kārtības nodrošināšanai.

Tāpat ministrija tiek pilnvarota piesaistīt Lietuvas armijas palīdzību.

Lietuvas likumi paredz, ka dekrēts ir jāapstiprina Seimā. Parlaments šo jautājumu plāno izskatīt ārkārtas sēdē, kas sasaukta ceturtdien plkst.17.

Iepriekš Nausēda paziņoja, ka līdzās ārkārtējās situācijas izsludināšanai Lietuva aicina sākt konsultācijas atbilstoši NATO līguma 4.pantam.

Lasi vēl: Nu pat soctīklos publicēti baisi kadri no Ukrainas (+VIDEO)

NATO līguma 4.pants noteic, ka dalībvalstis kopīgi apspriedīsies jebkurā brīdī, kad vien, pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem, būs apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā vienotība, politiskā neatkarība vai drošība.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdienas rītā paziņoja par iebrukumu Ukrainā, kā ieganstu minot palīdzības sniegšanu prokrieviskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, kuru pašpasludināto “tautas republiku” neatkarību Krievija šonedēļ atzina, kā arī Putins iebrukumu pamatoja ar Ukrainas “demilitarizāciju un denacifikāciju”.

COMMENTS

Pievienot komentāru