Lūk, ko piespiedīs saņemt Covid – sertifikāta derīguma termiņš …

Valdība noteikusi derīguma termiņu vakcinācijas sertifikātam – piecus mēnešus būs derīgs “Johnson&Johnson” vakcīnas sertifikāts, bet citām vakcīnām tas darbosies deviņus mēnešus.

 

 

Saskaņā ar Veselības ministrijas prognozēm, februārī un īpaši martā šī lēmuma dēļ varētu sagaidīt īpašu vakcinācijas aktivitāti, lai saglabātu Covid-19 vakcinācijas sertifikāta sniegtās priekšrocības.

Pagaidām uz nodarbinātību šis vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts, proti, ja sertifikāts ir, tad darbu varēs turpināt.

Vēlas panākt balstvakcināciju

Valdība, vērtējot lēmumu pagarināt valstī ārkārtas situāciju pandēmijas dēļ, nolēma noteikt Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Veselības ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē centās pamatot, kāpēc šāds lēmums ir jāpieņem. “Primārās vakcinācijas aizsardzība ar laiku samazinās.

Lasi vēl: Ieraksts par trešās potes blaknēm izraisa lielu rezonansi

Otrs faktors ir omikrona vilnis un tas, ka pret šo vīrusa paveidu balstvakcinācija sniedz aizsardzību, vismaz aizsargā pret situāciju, kas var novest pie hospitalizācijas un smagām sekām, bet trešais faktors, kas Latvijai atvieglo lēmuma pieņemšanu, ir tas, ka arī ne tikai atsevišķas valstis, bet Eiropas Savienība ir pieņēmusi līdzīgus noteikumus attiecībā uz ceļošanu.

Proti, no 1. februāra vienots regulējums – deviņi mēneši sertifikāta derīgumam no primārās vakcinēšanas brīža,” klāstīja veselības ministrs.

Veselības ministrijas dati, analizējot pašreiz pieejamo informāciju par vakcinācijas iedarbīgumu, rāda, ka vakcinācijas efektivitāte pret simptomātisku slimību ar omikrona variantu ir ievērojami zemāka nekā salīdzinājumā ar delta variantu un strauji samazinās laika gaitā, tomēr aizsardzība pret hospitalizāciju ir daudz lielāka nekā pret simptomātisku slimību, jo īpaši pēc balstvakcinācijas, kad vakcinācijas efektivitāte pret hospitalizāciju ir tuvu 90 procentiem.

 

 

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Pievienot komentāru