Sākas latgaliešu literatūras popularizēšanas akcija “Dūmoj ar komatim!”

Šobrīd, decembra vidū, sākas latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcija “Dūmoj ar komatim!”, kurā ar video un pastkaršu palīdzību latgaliešu kultūras aktīvisti pievērš uzmanību latgaliski radītiem literāriem darbiem un latgaliski rakstītiem tekstiem.

Vistrauslākā latgaliešu mūsdienu kultūras daļa šobrīd diemžēl ir literatūra. To statistiski apliecina gan nelielais katru gadu latgaliski izdoto grāmatu skaits, gan arī Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” nominācijas – balvas norises desmit gadu laikā literatūras nomināciju skaits pretendentu trūkuma dēļ no sešām pirmajā gadā (2008) ir samazinājies līdz divām (vismaz pēdējos četrus gadus). Jaunu augstvērtīgu (kas gūst ievērību kopējā latviešu literatūras laukā) darbu ir ļoti maz, tāpat literatūra latgaliski nav izplatīta lasāmviela tās lietotāju – lasītāju – vidū. Lai veicinātu latgaliešu literatūras popularitāti, atpazīstamību un arī lasīšanu latgaliski, biedrība “Latgolys Producentu Grupa” sadarbībā ar biedrību “Kukuži” īsteno projektu-akciju “Dūmoj ar komatim!”, kura mērķi plānots sasniegt ar 15 literāro darbu video vizualizācijām, kurās skanēs Latgales kultūrā zināmu cilvēku ierunātie dažādu laiku un dažādu latgaliešu autoru literārie darbi, un divu pastkaršu palīdzību, kuras būs pieejamas ikvienam gribētājam Rīgā un Latgalē bez maksas.

Ideja par “Dūmoj ar komatim!” radās latgaliešu literātam Oskaram Orlovam (Raibīs): “Ideja par “Dūmoj ar komatim” roduos vysā paseņ, verūtīs literarūs procesus uorzemēs, kur gruomotom teik taiseiti treileri, i cytys mini publicitatis akcejis. Tok tys pi myusu eipaši plaši nateik izmontuots. Itymā informativajā pasaulī eipaši literaturai vajadzeigs jauns, aizraunūšs, kūduleigs veids, kai jū pasnēgt, varbyut īiņteresēt skaiteituoju/klauseituoju. Literatura – tei ir mysudīnu cylvāka naatkareiba. Pošam pīsadolūt vysaiduos dzejis i prozys nūtikšonuos, asu nūvāruojs, ka cytu reizi pošim autorim ir biklums i navareiba runuot sovus goradorbus i rakstnīkam na vysod tys ari ir juodora. Jam teksti juoroksta, na juodūmoj, kai jī juopasnādz auditorejai. Deļ tuo ari itūreiz tekstus runoj cyti – latgaliskajā sabīdreibā zynomi ļauds.”

Oskars akcijai atlasījis 15 dažādu laiku un dažādu latgaliešu literātu darbus – video vizualizācijas piedzīvos Ontona Slišāna, Annas Rancānes, Antona Kūkoja, Raiņa, Valentīna Lukaševiča, Naaizmierstules, Franča Trasuna, Anitas Mileikas, Karonhisakes, Jāņa Klīdzēja, Aleksandra Garanča, Eduarda Krustāna, Augusta Eglāja, Līgas Rundānes un arī viens paša darbs. Autoru vidū akcijas rīkotāji vēlējās aptvert vismaz 100 gadu ilgu un dažādu latgaliešu literatūras periodu.

Literāros darbus ierunās dziesminieks Kārlis Kazāks, uzņēmējs un grupas “Bez PVN” mūziķis Juris Vucāns, “Ausmeņa Kebabs” saimnieks Valters Murāns, apvienības “Ausmeņa Records” repere Ūga, žurnāliste un literāte Evika Muizniece, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, Rēzeknes Tautas teātra aktieris un mūziķis Oskars Lustiks, Latgales vēstniecības GORS vadītāja Diāna Zirniņa, grupas “Galaktika” mūziķis Normunds Zušs, skolotājs, režisors un multimākslinieks Māris Susējs, aktieris, pasākumu vadītājs un grupas “Bez PVN” mūziķis Kristaps Rasims, vieglatlēte Gunta Vaičule, žurnāliste un Rēzeknes Tautas teātra aktrise Anita Graudiņa, dziedātājs Dainis Skutelis un filmas “Piļsāta pi upis” galvenās lomas tēlotājs Dāvis Suharevskis.

Šonedēļ publiski biedrības “Latgolys Producentu Grupa” profilos sociālajos tīklos Youtube un Facebook tiks atrādītas pirmās piecas literāro darbu vizualizācijas, kuru idejas un tehnisko risinājumu radījuši Viola Lapa un Guntis Rasims, bet pastkartes, kurās iemūžināti šī gada jubilāru – Valentīna Lukaševiča, kurš nosvinēja 50 gadu jubileju, un Ontona Slišāna, kurš būtu svinējis 70, darbu fragmenti, tapušas sadarbībā ar pastkaršu reklāmas servisu “Baddog” un jau ir paņemamas stendos vairāk nekā 30 vietās Rīgā, bet līdz decembra beigām bez maksas būs pieejamas arī Latgalē – dažādās kafejnīcās, bibliotēkās, skolās un citās vietās Rēzeknē, Daugavpilī, Preiļos, Ludzā un citviet. Pārējie desmit video internetā pakāpeniski tiks publicēti līdz 2018. gada beigām. Latgaliešu literatūras popularizēšana video formā izvēlēta, ņemot vērā šī medija veida mūsdienu aktualitāti, kā arī vieglāko un ērtāko ceļu auditorijas sasniegšanai, bet pastkartes ir pirmais aicinājums latgaliešu literatūras darbu “paņemt līdzi”, cerot, ka nākamreiz “līdzņemšanai” kāds jau pats varētu izvēlēties latgaliski rakstītu grāmatu.

Latgaliešu literatūras popularizēšanas akciju “Dūmoj ar komatim!” īsteno biedrība “Latgolys Producentu Grupa”, sadarbojoties ar biedrību “Kukuži” un pastkaršu reklāmas servisu “Baddog”. Projekts tiek realizēts ar Latgales kultūras programmā saņemto Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S “Latvijas meži” finansiālo atbalstu. Plānots, ka latgaliešu literatūras popularizēšanas akcija “Dūmoj ar komatim!” ar jauniem video un pastkartēm turpināsies arī nākamgad.

Pievienot komentāru