Uzvara Pasaules čempionātā ūdens motocikliem – Kristas dāvana Latvijas simtgadei

No 11.-14.decembrim Šārdžā (Apvienotajos Arābu Emirātos) norisinājās Pasaules čempionāta ūdens motocikliem trešais un noslēdzošais posms šī gada sezonā. Latvijas sportiste Krista Uzare, pavadot sezonu līderes pozīcijā, noslēdza sezonu ar spraigu cīņu izcīnot uzvaru gan posmā, gan kopvertējumā klasē Ski Ladies GP1.

Šī sezona Latvijas sportistei bijusi īpaši veiksmīga, izcīnot dubultuzvaru pirmajos divos “UIM-ABP Aquabike World Championship” posmos Itālijā un pavadot sezonu līderes pozīcijā. Noslēdzošais posms bija īpaši svarīgs, jo punktu ziņā par uzvaru līdzās Kristai cīnījās arī iepriekšējā gada čempione zviedriete (Emma-Nellie Ortendahl) un igauņu sportiste (Katriin Nilbe), saglabājot intrigu līdz pat pēdejam braucienam, jo punktu atšķirība bija neliela. Taču Krista Uzare uz sacensībām devās ar lielu pārliecību – apzinoties savu labo fizisko un mentālo sagatavotību, esot gatava cīnīties par Pasaules titulu.

Sacensības norisinājās četras dienas, pulcējot 59 braucējus no 23 dažādām valatīm, sākoties ar kvalifikācijas un starta braucieniem kā ierasts. 14 dāmu konkurencē kvalifikācijā Kristai izdevās iekļūt trijniekā, lai sacensības sāktu no izdevīgākas starta pozīcijas. Sacensību formātā šoreiz tika iekļauti 3 braucieni, pēc kuru kopsummas tika noteikts uzvarētājs. Krista pirmajā braucienā finišēja 2., otrajā braucienā 3., un ar lielisku startu uzvarēja trešo braucienu. Ik vienā no braucieniem norisinājās spraiga cīņa, jo par cīņu vietai uz pjedestāla pievienojās arī spēcīgā igaunijas sportiste (Jasmiin Ypraus).

Pēc veiksmīgām sacensībām Latvijas himna uz kopvērtējuma pjedestāla atskanēja pat divreiz. Vēstot par uzvaru šajā posmā un pirmo reizi arī visas sezonas kopvērtējumā, iepriecinot gan Kristu, gan komandas biedrus, kuriem šī gada sezona bija visgarākā no visām. Sportiste nespēj slēpt prieku un gandarījumu: „Nekas no šī visa nebūtu iespējams, ja vēl līdz pat novembrim komandas biedri nebūtu dzenājuši mani uz ūdens mūsu treniņu dīķī! Latvijā parasti sezona beidzas vasaras beigās, taču mēs to pastiepām par vēl vienu gadalaiku garāku. Aukstums parasti nenāk par labu mūsu sporta veidam, bet kas gan var būt labāks par ledainu ūdens treniņu?”, smej Krista. Sportistes atbalsta komanda priecājas par vislabāko rezultātu kāds bija iespējams un pārējā komanda ar prieku gaida mājās. Krista vēl piebilst, ka šogad sacensības bijušas īpaši aizraujošas, jo top braucējām motociklu ātrums bijis līdzīgs: „Man vienmēr patikusi godīga cīņa! Apzinos, ka manā sporta veidā ūdensmoča jaudai un ātrumam ir liela nozīme, bet ne izšķiroša. Vienmēr uz sacensībām esmu gājusi ar apziņu, ka ar tehniku vien nepietiks, bet, ka gala rezultātu veidos sportista izturība un meistarība trasē. Un protams morālā sagatavotība.” – tā piebilst Krista.

Šīs sezonas sākumā jūnijā Krista pirmo reizi kāpa uz augstākā pjedestāla Pasaules čempionātā Gallipollī un vienā no Sardīnijas skaistākajām salām Olbijā, svinot dubultuzvaru un izraujoties vadībā kopvērtējumā. Pēc tam sekoja dalība Latvijas un Baltijas čempionāta posmos, kā arī Eiropas un Alpu Adrijas posmos, parādot sevi kā stipru konkurenti citām dāmām. Piedaloties dažāda mēroga sacensībās izdevies izcīnīt arī 1.vietu Pasaules reitingā starp 45 dāmām.

Kristai Uzarei ir 23 gadi un savu debiju Pasaules līmenī uzsāka tikai pagājušogad, jau sezonas beigās iestartējot top 3 pozīcijās. Krista ir pirmā stāvus braucamo ūdensmotociklu pārstāve, kas jebkad piedalījusies Pasaules līmeņa sacensībās pārstāvot Latviju un izcīnījusi godalgas. Ar ūdens moto sportu Krista nodarbojas jau kopš 2010.gada, un šogad kļuva par Latvijas čempioni dāmu klasē jau sesto gadu pēc kārtas. Pēdējos gadus sportiste startē kopā arī ar vīriešiem, lai pierādītu sevi kā līdzvērtīgu konkurenti arī pašiem spēcīgākajiem.

Video materiāls no Aquabike.net :

3.brauciens un finišs sākot no 1:02:15

Posma apbalvošana sākot no 3:08:10

Kopvērtejuma apbalvošana sākot no 3:24:10

https://www.facebook.com/Aquabike/videos/346205129498212/

Foto materiāli no Aquabike.net un personīgā arhīva:

https://failiem.lv/u/q28safur

Pievienot komentāru