“Viņa vienkārši sāka man durt …” atminās Liepājā sadurtā skolotāja

Attēlam ilustratīva nozīme.

 

“Nebija nekādu draudu, viņa vienkārši sāka man durt ar nazi. Es sāku kliegt, mēģināju bēgt, izvairīties, bet viņa turpināja durt,” laikrakstam “Kurzemes Vārds” teikusi Liepājas Valsts tehnikuma skolotāja Ilze Elizabete Romančenko, kurai sestdien uzbruka 1. kursa audzēkne.

“Viņa nāca mani nogalināt,” laikrakstam teikusi Romančenko, kuras kolēģes tostarp esot arī izpētījušas, ka uzbrucēja sociālajos tīklos “neslēpjoties sajūsminājusies” par slepkavām.

Skolotāja sestdien, kā ierasts, bijusi savā studijā F. Brīvzemnieka ielā, kad aptuveni pulksten 10.30, sagaidot, kad viņa paliek viena, ienākusi 17 gadus veca meitene, viņas audzēkne. Viņa uzbrukusi pēkšņi, no muguras – vienkārši sākusi durt ar nazi.

“Tad paklupu un atrados uz zemes, joprojām kliedzu, un viņa sāka mani balsī kušināt. Kad viņa uzlika man savu roku uz mutes, lai apklusinātu, sapratu, ka tā ir mana iespēja – es iekodos viņas rokā un nelaidu vaļā, ar otru roku mēģināju atgaiņāties, bet viņa turpināja vicināt nazi, durt. Viņas acis bija neprātīgas, es kliedzu, neatslābinot žokli un cieši turot viņas roku ar zobiem,” skolotājas teikto citē laikraksts.

Skolotājai esot izdevies nokļūt līdz durvīm – viņa tās atrāvusi vaļā un izskrējusi uz ielas, kur kāds vīrietis kāpis laukā no automašīnas, piesteidzies viņai klāt, bet uzbrucēja aizbēgusi. Nazi viņa nometusi turpat uz ielas.

“Kurzemes Vārds” raksta, ka skolotājai caurdurtas plaušas, kā arī gūti citi ievainojumi. Vakar viņa atradusies Liepājas Reģionālās slimnīcas Ķirurģijas nodaļā, kur pēc dienas, ko pavadījusi reanimācijā, turpina ārstēšanos.

“Kurzemes Vārdam” skolotāja arī saka, ka par uzbrucējas diagnozi ar kodu F21 – šizotipiski traucējumi, viņu tikai pirms kādas nedēļas informējusi meitenes mamma. Laikraksts vēsta, ka meitenes mamma e-klasē kursa audzinātājai uzrakstījusi, ka meita grib apgūt profesiju, uzlabot latviešu valodas zināšanas. Skaidrojusi, ka meitene var būt noslēgta, viņai ir ar komunikāciju saistītas grūtības, grūti atbildēt auditorijas priekšā.

“Brīžiem, lai nomierinātos, viņa zīmē kaut ko savā blociņā, nenoņem austiņas, jo tā jūtas mierīgāk. Vēl dažreiz ir blakusparādības no medikamentiem, kad acs āboli kustas uz augšu, un tajos brīžos viņai ir grūti kaut ko darīt. Īpaši mācību gada sākumā viņai ir ļoti liels stress,” raksta “Kurzemes Vārds”.

 

LASI VĒL: Maikla Džeksona bijusī sieva nāk klajā ar šokējošu paziņojumu

“Klusāka par citiem, bet pirmā kursa bērniem tas ir tipiski – kāds klusāks, cits enerģiskāks,” vaicāta, vai manījusi kaut ko meitenes uzvedībā, laikrakstam teikusi Romančenko. Skolotājai ar konkrēto kursu septembrī bijušas divas nodarbības – uzbrucēju skolotāja pat īsti neesot satikusi. Skolotāja arī nezinot, kas varējis izraisīt tādu pēkšņu meitenes agresiju.

Skolotāja arī laikrakstam atstāstījusi sarunu ar meitenes mammu, kura esot atzinusi, ka meita arī viņai agrāk esot uzbrukusi. Mamma pieļāvusi, ka meita vairākas dienas neesot dzērusi viņai izrakstītās zāles. Meitene esot pieteikta pie ārsta, taču vizīte paredzēta tikai oktobrī. Skolotāja par to neesot zinājusi.

Skolotāja arī šobrīd nezina, vai pēc atlabšanas spēs atgriezties darbā Liepājas Valsts tehnikumā.

“Uzbrukums varēja notikt jebkur – tualetē, tumšā gaitenī, skolas pagalmā, un par upuri varēja kļūt jebkurš,” laikrakstam teikusi Romančenko. Viņu pēc incidenta nodarbinot arī jautājums par to, “cik aizsargāts ir skolotājs, īstenojot tā sauktās “iekļaujošās izglītības” modeli, kas paredz iespēju kopā ar citiem bērniem mācīties arī tiem, kam ir kādas veselības problēmas, tostarp mentālas,” atzīmē “Kurzemes Vārds”.

“Uz papīra tas izskatās skaisti, bet realitātē šiem bērniem nav asistentu, bez kuriem viņi nemaz nedrīkstētu palikt, skolotājiem nav ziņu pat par diagnozi, jo to, redziet, aizsargā Datu aizsardzības likums. Tātad mums jāgaida, ka kāds tiks nogalināts?,” sadurtās skolotājas teikto citē laikraksts.

Jau ziņots, ka brīvdienās Liepājas Valsts tehnikuma 1. kursa audzēkne sadūra skolas pedagoģi, kura nonāca reanimācijā, portālam “Delfi” iepriekš apliecināja skolas direktors Agris Ruperts.

Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

COMMENTS

Pievienot komentāru