Z paaudze jau mācās kā pelnīt naudu, kā plānot ienākumus un izdevumus

Neticami, ka Z paaudzi jau interesē, kā pelnīt un tērēt naudu, kas ir kredīts un depozīts, ienākumi un izdevumi, kā arī citi bankas pakalpojumi.

Pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni ar interesi apmeklē JuniorBank Finanšu skolu un saka, ka grib iemācīties kā pareizi ar datora starpniecību pelnīt naudu, uzzināt, kas ir banka, kādus pakalpojumus tā piedāvā un kā tos var izmantot ikdienā.

Ņemot vērā Z paaudzes vēlmes un intereses, ir saprotams, kāpēc pēdējos gados tik strauji palielinās plaisa starp šo un vecākām paaudzēm, īpaši pirmsskolas un sākumskolas posmos.

Lūk, ko raksta pirms Ziemassvētkiem JuniorBank Finanšu skolas absolventi:

Artjoms (9 gadi): “Uz Finanšu skolu nācu, jo gribēju iemācīties pelnīt naudu ar datora starpniecību. Skolā uzzināju par dažādām bankām. Sapratu, ka nevajag būt skopam, bet prast nopelnīt un krāt naudu.”

Roberts (8 gadi): “Uz skolu nācu, jo gribēju uzzināt ko jaunu. Gribēju uzzināt par ienākumiem un izdevumiem. Iemācījos kā vajag tērēt naudu un kā nevajag.”

Artjoms (8,5 gadi): “Interesē kā strādā banka. Gribēju iemācīties pareizi plānot ienākumus un izdevumus. Uzzināju par banku un tās pakalpojumiem.”

Vladimirs 7 gadu vecumā saka īsi un kodolīgi, ka uz JuniorBank Finanšu skolu nācis, lai uzzinātu kas ir nauda un iemācītos kā to tērēt. Skolā esot apguvis, kā naudu var ekonomēt (krāt).

Sofija (7 gadi) JuniorBank Finanšu skolu apmeklēja, jo gribēja vairāk uzzināt par banku un tādu produktu kā kredīts. Mācību laikā uzzinājusi gan par kredītu, gan depozītu.

Anna Svarena, JuniorBank skolas vadītāja dalās savās pārdomās: “Z paaudze ir tik atšķirīga! Viņiem ir zināšanas un interese par to kā pelnīt naudu, kas ir ienākumi un izdevumi, bankas, kredīti utml. Naudas krāšana, noguldījumi dažiem bija jaunums, ko viņi ar interesi apguva. Ziņkārīga paaudze aug, pie kuras var piekļūt caur viņu interesēm, tāpēc ir jāmaina apmācības pieeja, t.sk. arī pieeja izglītības nozarē.

Z paaudze (2001. līdz 2012. gadā dzimušie) bērni vairs nav tā paaudze, kas sēžot skolas solā bez ierunām pildīs skolotāju uzdevumus. Viņi apšaubīs, uzdos jautājumus, lūgs argumentēt.

Viņi tiek dēvēti arī par online paaudzi, jo auguši un atrodas nepārtrauktā pieslēgumā – 24 stundas diennaktī /7 dienas nedēļā un tāpēc spēj atrast informāciju ātri un efektīvi.”

Kopš 2011. gada JuniorBank skolu ir absolvējuši vairāk nekā 700 skolēni. Lielākā daļa absolventu ir vecumā no 10 līdz 13 gadiem, jaunākajam ir 7 gadi, bet vecākajiem 17.

JuniorBank lekciju cikls iepazīstina ar banku darbību, bankas produktiem, tehnoloģijām un profesijām, ģimenes budžeta veidošanas principiem un uzņēmējdarbības pamatiem. Apgūtās zināšanas tiek nostiprinātas ar pārbaudes testu pildīšanu.

Pievienot komentāru