Zanda Kalniņa-Lukaševica pauž atbalstu tirdzniecības sarunu uzsākšanai ar ASV

2019. gada 21. un 22. februārī Bukarestē, Rumānijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības ministru neformālajā sanāksmē. Tajā tika pārrunāti šobrīd aktuālākie starptautiskās tirdzniecības jautājumi, kā arī svarīgāko ES tirdzniecības sarunu progress.

Diskusiju fokusā bija noritošie sagatavošanās darbi, lai varētu uzsākt formālas ES-ASV tirdzniecības sarunas ar mērķi atvieglot savstarpējo tirdzniecību un izvairīties no turpmākas attiecību saasināšanās tirdzniecības jautājumos. ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma sniedza informāciju par nesenajām politiska līmeņa sanāksmēm starp ES un ASV. Parlamentārā sekretāre pauda Latvijas atbalstu fokusētu ES-ASV tirdzniecības sarunu uzsākšanai un uzsvēra labu ES un ASV attiecību svarīgumu.

Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ir jāmeklē pozitīvi risinājumi ES un ASV tirdzniecības attiecībām. “Veiksmīgu sarunu gadījumā, it sevišķi atceļot tarifus rūpniecības precēm, ieguvējas būs abas puses. Tāpēc nav iemeslu, lai kavētos – ir jāvirzās uz priekšu un raiti jāapstiprina mandāti sarunām ar ASV,” sanāksmē sacīja parlamentārā sekretāre.

Diskusijā par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) modernizēšanu parlamentārā sekretāre atzinīgi izteicās par Eiropas Komisijas (EK) piedāvātajiem darba virzieniem. Kā viens no steidzami risināmiem jautājumiem ir izvirzīts pilnībā funkcionējošas PTO strīdu izšķiršanas sistēmas atjaunošana. Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka šobrīd ir īpaši svarīgi uzturēt un stiprināt daudzpusējo tirdzniecības sistēmu, kā arī pauda atbalstu efektīvas sadarbības un dialoga nepieciešamībai, kā atbildei uz daudzpusējās tirdzniecības izaicinājumiem.

“Neraugoties uz pastāvošo situāciju PTO, esam gandarīti, ka ir panākta vienošanās par vairākpusēju sarunu uzsākšanu e-komercijas jautājumos, tādējādi risinot mūsdienu ekonomikai aktuālus jautājumus,” sacīja parlamentārā sekretāre.

Saskaņā ar PTO jaunākajiem rādītājiem pasaules tirdzniecība turpina palēnināties, kas skaidrojams ar pieaugošo tirdzniecības spriedzi starp pasaules vadošajām ekonomikām, kā arī pastāvīgiem politiskajiem riskiem un finanšu nepastāvību. Šie rādītāji ir vājākie pēdējo deviņu gadu laikā un var aizsākt ekonomisko lejupslīdi globālajā līmenī. Tādēļ tiek meklēti risinājumi šīs negatīvās tendences apturēšanai.

Sanāksmē komisāre S. Malmstrēma informēja delegācijas par panākto progresu ES tirdzniecības sarunās ar Vjetnamu, Indonēziju, Meksiku, Čīli, Austrāliju, Jaunzēlandi un Dienvidu kopējā tirgus (Mercosur) valstīm – Argentīnu, Brazīliju, Paragvaju, Urugvaju. Parlamentārā sekretāre pauda atbalstu EK centieniem tirdzniecības sarunās un ambiciozai ES tirdzniecības politikai. Tirdzniecības attiecību sekmēšana ir svarīga ES ekonomiskajai izaugsmei. Parlamentārā sekretāre pauda cerību par ES-Singapūras brīvās tirdzniecības nolīgumu un ieguldījumu aizsardzības nolīgumu drīzu stāšanos spēkā.

Pievienot komentāru