9 noteikumi, lai orhideja ziedētu visu gadu. Prasīgs, taču burvīgs augs

Ja jūsu aizraušanās ir puķkopība, tad ziniet, ka orhideja ir diezgan kaprīzs augs, kam nepieciešama prasmīga kopšana.

Panākt, lai orhideja ziedētu otrreiz nav viegli, taču tas ir visai iespējams, ja zināt visus svarīgākos faktorus un ievērot noteiktu kopšanas režīmu. Optimālos apstākļos orhidejas ziedēšana turpinās no 2 līdz 6 mēnešiem. Bet dažas sugas, tādas kā falenopsis vai vanda var ziedēt visu gadu!

Lūk 9 noteikumi, lai jūsu orhideja ziedētu cauru gadu:

Uzziniet auga vecumu

Dažādas orhideju sugas sāk ziedēt vecumā no 1.5 līdz 3 gadiem. Tāpēc, vajag pārliecināties, ka augs ir pietiekoši vecs, lai ziedētu. Lai to noteiktu, vajag saskaitīt auga dzinumus. Pieaugušai orhidejai, kas gatava ziedēt, to ir jābūt no 5 līdz 8.

Nepārlieciet puķupodu

Orhidejai nepatīk pat minimāla pārvietošana, jo tā reaģē uz to kā krīt gaisma. Ja jums vajag pārlikt puķupodu, lieciet to ar to pašu pusi pret gaismu kā iepriekš.

Tāpat nevajag kustināt orhideju laistīšanas laikā. pārvietošana negatīvi ietekmē zieda augšanu, īpaši ja parādījies ziedkāts.

Pievērsiet uzmanību saknēm

Orhidejas saknes aktīvi piedalās fotosintēzes procesā, tāpēc svarīgi, lai tām būtu daudz gaismas. Par cik lieku reizi orhideju irdināt nav ieteicams, tad par saknēm jāparūpējas jau laikus.

Keramisko podiņu vietā labāk izmantot caurspīdīgos plastikas podus ar vairākiem drenāžas caurumiem. Nav ieteicams stādīt orhidejas rievoties podos, jo to saknēm piemīt īpašība pieaugt pie nelīdzenām virsmām. Pie tam asās malas var traumēt sakņu sistēmu.

Parūpējieties par apgaismojumu

Ja nebūs pilnas gaišas dienas ( 10-12 stundas diennaktī) orhideja neziedēs. Tāpēc rudenī un ziemā, kad dabīgā apgaismojuma ir ļoti maz, ziedus vajag apgaismot ar lampām.

Ja orhideja ir izdzinusi ziedkātu rudenī vai ziemā, parūpējieties par to, lai tas neaiziet bojā nepietiekamās dienasgaismas dēļ. Reizēm pilnīgi pietiek, ja apgaismo tikai paša ziedkāta galiņu. Galvenais -n sekot, lai augs nesakarst.

Nodrošiniet pieļaujamās temperatūras svārstības

Lai daudzas orhidejas ziedētu, tām nepieciešamas nelielas temperatūras svārstības dienas un nakts laikā. tāpēc. Lai orhideja ziedētu, naktī temperatūrai jābūt zemākai par 4 -6 grādiem nekā dienā.

No pavasara beigām līdz rudens sākumam orhidejas var turēt ārā, kur temperatūras svārstības notiek dabiskā ceļā. Vēdinot telpas, kur aug orhidejas, nevajadzētu pieļaut caurvēju.

Ievērojiet laistīšanas noteikumus

Orhideja būtu jālaista tikai tad , kad ir izžuvusi grunts, tādejādi tiks pasargātas saknes no sapūšanas. Kad orhideja noziedējusi laistīšana būtu jāsamazina aptuveni uz mēnesi. Bet pirms un ziedēšanas laikā to vajadzētu laistīt pastiprināti, nekā parasti.

Mitriniet gaisu

Vēl viens svarīgs apstāklis – gaisa mitrums. Ja gaiss ir pārlieku sauss, orhideja var pārstāt augt vai tai var pirms laika nokalst neatvērušies pumpuri un ziedi.

Lai uzturētu mitrumu, kur aug orhidejas, var tām blakus nolikt bļodiņu ar ūdeni. Īpaši sausajā periodā, kad mājām tiek pieslēgta apkure, orhidejas vajadzētu apsmidzināt. Optimālais mitrums orhidejai ir no 60% un augstāk.

Izvēlēties pareizo mēslojumu

Orhideju barošanai rekomendē izmantot mēslojumu, kura sastāvā ir fosfors un kālijs, kas veicina ziedpumpuru veidošanos. Šādu mēslojumu lietošana nodrošina augam arī veselīgus un stiprus ziedus. Bet mēslojumu, kura sastāvā ir slāpeklis, labāk neizmantot: šis elements kavē ziedkātu veidošanos.

Uztaisiet orhidejai “šoka terapiju.”

Dažreiz, lai liktu orhidejai uzziedēt, tai ir jāuzrīko neliels stress. Kad augs jūtās pārāk labi, tas savu enerģiju  novirza uz zaļās masas augšanu. Viens no veidiem, kā stimulēt ziedēšanu – nedaudz “nošokēt” orhideju: samazināt laistīšanu vai pārlikt podu vēsākā vietā.

Ievērojiet šos noteikumus un jūsu orhideja priecēs jūs ar krāšņiem ziediem!

avots: lifter.com.ua

Pievienot komentāru