Kādos gadījumos mājsēdes laikā tomēr varēs iziet ārā?

Kā liecina uz ārkārtas Ministru kabineta sēdi iesniegtie grozījumi 2021. gada 9. oktobra rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, noteikti vairāki gadījumi, kad valstī ieviestās mājsēdes laikā, kas no 21. oktobra līdz 15. novembrim gaidāma katru dienu no plkst. 20 līdz plkst. 5, cilvēkiem ļauts pamest dzīves vietu.

 

No 21. oktobra līdz 15. novembrim tiks aizliegta iedzīvotāju pārvietošanos laikposmā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00, nosakot pienākumu iedzīvotājiem uzturēties savā dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, tai skaitā samazināt tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem.

Tomēr, uzrādot apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu, iedzīvotājiem būs iespējams pārvietoties sekojošos gadījumos:

1. ja persona dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus;
2. ja personai jāsaņem psiholoģiskais atbalsts, ārstniecības pakalpojumi, tai skaitā vakcinācija pret Covid-19 infekciju, vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpe, vai jāapmeklē diennakts aptiekas;
3.ja personai nepieciešams nokļūt līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai no tām.

Apliecinājumā persona norāda savu vārdu, uzvārdu; personas kodu; dzīvesvietas adresi; dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku; darbavietas vai pakalpojuma saņemšanas vietas nosaukumu, adresi un darba devēja vai tās nozīmētas kontaktpersonas tālruņa numuru.

LASI VĒL: Izglītības ministre atklāj būtisku informāciju par to, kas notiks ar izglītības iestāžu darbību pēc 15. novembra

Kā iepriekš norādījis premjerministrs Krišjānis Kariņš, mājsēdes laikā ārpus dzīvesvietas drīkst iziet arī tie, kuriem nepieciešams ārā izvest suni.

Mājsēdes laikā taksometra pakalpojumu un komercpārvadājuma ar vieglo automobili pakalpojumu, kā arī darba devēja nodrošinātu transportu var izmantot, lai dotos uz darbu vai no tā, nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā, atgrieztos dzīvesvietā, dotos uz diennakts aptieku, psiholoģiskā atbalsta vai ārstniecības iestādi, vai veterinārmedicīnas iestādi vai no tās, un taksometrā var atrasties tikai viens pasažieris vai vienas mājsaimniecības locekļi, vai pasažieris kopā ar nepilngadīgu bērnu vai personu, kurai nepieciešama asistenta palīdzība vai kurai ir objektīvas grūtības vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ.

Tāpat rīkojumā paredzēts, ka visu “lokdauna” laiku ar privāto transportlīdzekli atļauts pārvietoties vienlaikus tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai divām personām, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Pavadot nepilngadīgu bērnu vai personu, kurai nepieciešama asistenta palīdzība, vai kurai ir objektīvas grūtības vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, privātajā transportlīdzeklī atļauts pārvietoties līdz trim personām no vairākām mājsaimniecībām.

Šis ierobežojums neattiecas uz darbiniekiem (amatpersonām), kas nodarbināti sabiedrībai kritiski svarīgās nozarēs (ārstniecības personas, drošības (Valsts policija, pašvaldības policija, Valsts robežsardze, Valsts drošības dienests,) un glābšanas dienestu darbinieki, aizsardzības, ārlietu un iekšlietu resora, Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas, kuras nodrošina iestādes darbības nepārtrauktību, Pārtikas un Veterinārā dienesta Robežkontroles departamenta inspektori, plašsaziņas līdzekļu darbinieki) un pilda darba (dienesta) pienākumus vienā struktūrvienībā, norīkojumā, maiņā vai citā kolektīvā, savstarpēji kontaktējoties, un izmanto vienu transportlīdzekli, lai dotos uz darba (dienesta) vietu un atgrieztos no tās un visas transporta līdzeklī esošās personas lieto sejas maskas.

Pievienot komentāru