Deviņi iemesli, kāpēc nevajag izmest olu čaumalas

Pārsteidzoši, cik daudz visa kā mēs regulāri izmetam, pat neaizdomājoties par to, ka vienus vai otrus produktus var izmantot savas veselības labā vai arī sadzīvē. Mēs izmetam olu čaumalas, kaut arī mūsu senči tās vāca un kaltēja. No tās gatavoja piebarojumu augiem un dzīvniekiem, izmantoja ārstnieciskos nolūkos.

Runā, ka visveselīgākās ar savvaļas putnu olu čaumalas, bet, kā likums, cilvēki izmanto vistu olu čaumalas. Kāpēc gan nevajag mest ārā olu čaumalas, un kā var izmantot to, kas palicis pēc omletes vai ceptas olas pagatavošanas?

Kā pagatavot olu čaumalas

Lai pagatavotu olu čaumalu pulveri, ko pēc tam varēsiet izmantot dažādiem mērķiem, ir kārtīgi jānomazgā svaigas olas siltā ūdenī, un jānoslauka. Pēc tam, kad esat izmantojuši olu paredzētajam nolūkam, atkal nomazgājiet olu čaumalas. Izvelciet visas plēves no čaumalas iekšpuses, un uz pāris minūtēm ielieciet tās vārošā ūdenī. Pēc tam nosusiniet olu čaumalas salvetē aptuveni 2 – 3 stundas, un tad sasmalciniet tās piestā vai arī samaliet kafijas dzirnaviņās.

Izkaltētas un sasmalcinātas olu čaumalas var lietot, pievienojot tās gataviem ēdieniem, bet var arī izšķīdināt citrona sulā. Ar citrona sulu olu čaumalās esošais kalcijas ievērojami labāk tiek uzsūkts organismā. Visērtāk ir mazā bļodiņā iebērt nelielu daudzumu olu čaumalu pulvera un uzpilināt pāris pilienus citronu sulas. Nebaidieties no notiekošās reakcijas ar “burbuļošanos”. Šo maisījumu var pievienot salātiem, zupām.

Olu čaumalas lietot var gan pieaugušie, gan bērni. Vismazākajiem vajadzētu dot pavisam mazas devas. Tālāk, ņemot vērā vecumu, devas var būt no 1,5 līdz 3 gramiem diennaktī.

Ārstējam daudzas slimības

Olu čaumalu lietošana palīdz cīnīties ar kariesu, osteoporozi, mugurkaula problēmām, smaganu asiņošanu, alerģijām.

Bagātinām organismu ar kalciju

Olu čaumala ir dabīgs kalcija avots, kas ir ārkārtīgi svarīgs pilnvērtīgai organisma attīstībai un darbībai. Kalciju var atrast arī sodas, ģipša, krīta sastāvā, bet tikai olu čaumalu sastāvā esošo kalciju organisms uzsūc praktiski visu. Tāds savienojums izskaidrojams ar to, ka pēc sastāva olu čaumala gandrīz pilnībā sakrīt ar cilvēka kauliem un zobiem.

Starp citu, sievietēm, kuras drīzumā plāno grūtniecību, ir ļoti noderīgi papildināt kalcija rezerves organismā.

Dodam olu čaumalas maziem bērniem, lai veidotos kaulu audi

Olu čaumalas ir ļoti veselīgas maziem bērniem, jo pirmajos 3 dzīves gados notiek regulāra kaulu audu veidošanās un skeleta formēšanās. Tieši tāpēc papildus kalcija nonākšana organismā būs tieši laikā.

Samaisiet sasmalcinātas olu čaumalas ar bērnu ēdienu. Bez organisma bagātināšanas ar kalciju, tā būs lieliska anēmijas, rahīta un diatēzes profilakse. Bērnam no  6 mēnešu vecuma līdz 1 gadam dod olu čaumalu puderi naža gala daudzumā, no viena gada vecuma līdz 3 gadu vecumam – divas reizes vairāk.

Stiprinām matus un nagus

Kalcijs ir skaistu matu un nagu avots. Ja jūs vēlaties, lai jūsu mati un nagi vienmēr izskatītos lieliski, tad vismaz reizi nedēļā lietojiet olu čaumalas. Tam būs nepieciešama 1/3 tējkarotes ar olu čaumalu pulvera un 2 kapsulas zivju eļļas.

Baltās krāsas olu čaumalām piemīt balinošs efekts. Kārtīgi to samalciniet, ieberiet blīvā maisiņā, un ielieciet veļasmašīnā, kad mazgājiet baltas drēbes vai apakšveļu.

Uzlabojam kafijas garšu

Ja jūs vēlaties uzlabot kafijas garšu, pievienojiet kafijas krūzei vai kafijas filtram nelielu daudzumu olu čaumalu pulvera. Garša kļūs ievērojami spilgtāka, tā nebūs rūgta, jo kalcijs neitralizē skābi. Turklāt, pievienojot olu čaumalu pulveri, kafijas biezumi paliks kafijas krūzes apakšā.

Tīrām virtuves piederumus

Sasmalciniet olu čaumalas. Ieberiet tās tējkannā vai termosā. Ielejiet līdz pusei ūdeni, kārtīgi sakratiet un atstājiet uz nakti. No rīta trauks būs tīrs. Šis paņēmiens noder cīņā ar kaļķakmeni un nosēdumiem. Olu čaumalas tīra arī pannas un cepešpannas. Uzberiet olu čaumalu pulveri uz taukainu pannu, notīriet ar sūkli.

Izmantojam vasarnīcā un dārzā

Nomazgājiet olu čaumalas, nosusiniet un sasmalciniet. Pievienojiet tās augsnei, pirms sāksiet rakt dārzu. Uz 1 kvadrātmetru var izmantot aptuveni 100 olu čaumalas.

Šis paņēmiens ievērojami samazinās augsnes skābes līmeni. Jo īpaši noderīga šī metode ir pirms tomātu, gurķu un kartupeļu stādīšanas. Bet, ja jūs sasmalcināsiet olu čaumalas un izmētāsiet tās dārzā vai arī laukā pie augiem, tās atvairīs gliemežus.

Mēslojam istabas augus

Sasmalciniet olu čaumalas un aplejiet ar ūdeni. Pēc diennakts šo ūdeni var izmantot istabas un dārza augiem. Olu čaumalās esošās noderīgās vielas ir lielisks mēslojums.

avots: binokl.cc

Pievienot komentāru