Septiņas izmaiņas, kurus pamanīsiet, ja apēdīsiet 1 kivi dienā

Nepārspīlējiet ar šo augli!

Kivi ir mazi, aromātiski augļi, kam ir daudzas noderīgas īpašības.

Zaļais kivi mīkstums satur vitamīnus C, K un E, folātu un kāliju, kā arī daudzus antioksidantus un šķiedrvielas. Melnās sēkliņas un samtainā kivi miziņa arī ir ēdamas, lai arī lielākā daļa cilvēku augļus pirms ēšanas notīra.

Kivi vēsture meklējama Ķīnā, bet tagad kivi plantācijas atrodamas daudzās valstīs. Šie augļi bieži tiek ievesti no Itālijas, Spānijas un Grieķijas.

Lūk, 7 noderīgas kivi īpašības:

1. Palīdz astmas gadījumā

Augstais C vitamīna un antioksidantu saturs kivi padara par lielisku līdzekli pret astmu. Pēc kāda 2000. gadā veiktā pētījuma datiem, regulārā svaigu augļu, tajā skaitā kivi, lietošana ievērojami uzlabu plaušu darbību. Tāpat kivi palīdz atbrīvot bērnus no svilpojošās elpošanas.

2. Veicina gremošanu

Kivi, kas apēsts pēc pamata ēdienreizes, labvēlīgi ietekmē kuņģa-zarnu traktu. Daudzi cilvēki lieto kivi, lai mazinātu dedzināšanas sajūtu kuņģī. Kivi piemīt profilaktiska īpašība mazināt smaguma sajūtu un veicināt atraugu.

3. Stiprina imunitāti

Kivi satur lielu daudzumu vitamīnu C. Tāpēc aukstajā gada laikā un epidēmijas laikā vēlams lietot 1  – 2 kivi dienā, lai stiprinātu imunitāti un pasargātu organismu no slimību izraisošo mikroorganismu iekļūšanu.

Bez pamata īpašības, askorbīnskābe piedalās vielmaiņas procesos, aizsargā organisma šūnas no bojājumiem, no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes, atjauno organismu un novērš priekšlaicīgas novecošanās procesu.

4. Mazina slimību risku

Pateicoties kivi sastāvā esošajai beta-karotīna un askorbīnskābes koncentrācijai, kivi rada efektīvu profilaksi ļaundabīgu audzēju attīstībai. Turklāt šajā augli atrodams reti sastopams vitamīnu B6 un B 9 savienojums, kas ļauj organismam ātri uzsūkt labās vielas un saglabāt tā pretvēža īpašības.

5. Normalizē asinsspiedienu

Kivi samērā lielā daudzumā satur kāliju. Šis mikroelements ir neaizstājams sirds darbības normalizēšanā, asinsvadu sieniņu stiprināšanā un asinsspiediena regulēšanā. Turklāt, kālijs no organisma izvada lieko šķidrumu, novēršot un mazinot tūskas.

6. Pasargā no trombiem

Kivi satur lielu daudzumu dzelzs, kas nepieciešams asinsradei un hemoglobīna līmeņa regulēšanai asinīs. Ārsti iesaka augļus lietot cilvēkiem, kas cieš no anēmijas vai ir pārcietuši iespaidīgu asins zudumu.

Turklāt kivi atrodams unikāls elements – aktinidīns, kas regulē olbaltumvielu apmaiņas procesus, kā arī normalizē asins recēšanu. Auglis novērš trombu veidošanos, aktīvi sašķeļot taukus, kas var aizsprostot un bloķēt artērijas.

7. Pasargā no redzes zuduma

Makulodistrofija – galvenais redzes zuduma iemesls, un kivi palīdz no tās pasargāt acis. Pēc zinātnieku datiem, pietiek vien dienā apēst 3 augļus, lai mazinātu makulodistrofiju par 36 %. Lieta tāda, ka kivi atrodams liels daudzums zeaksantīna un liteīna.

Kontrindikācijas

Neskatoties uz augļa noderīgumu, nedrīkst aizmirst arī par tām kontrindikācijām. Kivi nav ieteicams cilvēkiem, kas cieš no peptiskās čūlas, paaugstinātā skābuma dēļ, kā arī tiem, kas cieš no alerģijām.

Askorbīnskābes koncentrācija var izraisīt pietiekami spēcīgu alerģisku reakciju, jo īpaši cilvēkiem, kuri ir pakļauti alerģijām.

Bet, ja prātīgi izveido ēdienkarti, kivi ne tikai sniegs jums sāta sajūtu un dāvās baudu no neparastās garšas, bet arī stiprinās jūsu veselību!

Vai jums garšo kivi?

avots: healthline.com

Pievienot komentāru