Drīzumā mazākie Latvijas degvielas tirgotāji būšot spiesti darīt ŠO …

Tuvāko gadu laikā lielākie degvielas mazumtirgus spēlētāji vēl vairāk nostiprinās savu tirgus daļu, bet mazākie tirgus dalībnieki pieaugošo Eiropas Savienības (ES) prasību dēļ būs spiesti tirgu pamest, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere.

 

Pēc viņas teiktā, šogad degvielas pieprasījums, visticamāk, saglabāsies līdzīgs tam, kāds bija 2021. gadā.

“Vienlaikus ir grūti prognozēt, kā attīstīsies pandēmija ar jauniem vīrusa paveidiem un to dēļ ieviestiem ierobežojumiem. Līdzšinējā pieredze rāda, ka pieprasījums krītas, kad tiek ieviesti ierobežojumi, kas skar pārvietošanos,” atzina Ligere.

 

Tāpat esot grūti prognozēt, kādu ietekmi uz degvielas pieprasījumu atstās enerģētiskā krīze, “jo cilvēkiem nauda ir tik, cik ir”.

Ligere uzsvēra, ka vienlaikus patlaban nav indikāciju, kas liecinātu par degvielas cenu samazināšanos. Viņa skaidroja, ka degvielas cenas ir grūti prognozēt, jo tās tiešā veidā ietekmē gan globāli, gan nacionāli faktori. Starp globālajiem faktoriem ir naftas cenu svārstības, kā arī eiro un dolāra kursa svārstības, biodegvielas cenas, savukārt nacionālie faktori ir nodokļi.

Lasi vēl: Būtiskas izmaiņas ar šogad skars visus TV apraides skatītājus

Piemēram, ja 2020. gadā vidējā biodegvielas cena bija 954,78 dolāri par tonnu, tad 2021. gadā tie vidēji jau bija 1670 dolāri par tonnu. Pērn cena bija 1,7 reizes augstāka nekā gadu iepriekš. 95. markas benzīnam biodegviela ir jāpievieno 10% apmērā, savukārt dīzeļdegvielai vasaras periodā tie ir 7%.

Ligere uzsvēra, ka 2022. gadā turpināsies tirgus dalībnieku cīņa par katru klientu un katru litru.

“Tuvāko gadu laikā lielākie tirgus spēlētāji vēl vairāk nostiprinās savu tirgus daļu, bet mazākie tirgus dalībnieki pieaugošo ES prasību dēļ būs spiesti tirgu pamest,” teica Ligere.

 

LDTA ir degvielas nozares biedrība.

Pievienot komentāru