Džovanni Batistas Pergolēzi “Stabat Mater” skanēs Tukuma luteriskajā baznīcā

2019. gada 6. aprīlī plkst. 18.00 Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs koncertu cikla “Lieldienu ieskandināšana Latvijas baznīcās” pirmais koncerts. Koncertā tiks atskaņota itāļu komponista Džovanni Batistas Pergolēzi kantāte “Stabat Mater”.

Koncertā piedalīsies soprāns Anta Jankovska un mecosoprāns Irma Pavāre, kā arī stīgu kvartets, kura sastāvā dzirdēsim Latvijas Nacionālā Simfoniskā Orķestra mūziķus Tatjanu Ostrovsku (vijole), Terēzi Zīberti-Ijabu (vijole), Pēteri Trasunu (alts) un Daci Zālīti (čells).

“Stabat Mater” ir slavena lūgšana, kas jau izsenis pavadīja ciešanu laiku, Via Crucis rituālu un Lielās Piektdienas procesiju. Tas ir gan vienkāršu ticīgo, gan izglītotu mūziķu iemīļots skaņdarbs. Konkrēti šis Džovanni Batistas Pergolēzi “Stabat Mater” ir viens no skaistākajiem un populārākajiem skaņdarbiem klasiskās mūzikas jomā. Tā pamatā ir Jakopo Benedeti teksts pēc 14. gadsimtā dzīvojušā mūka Jakopones da Todi atklāsmēm par nelielo, bet ļoti nozīmīgo Bībeles epizodi, kurā Svētā Jaunava Marija

izdzīvo sava Dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Džovanni Batista Pergolēzi (1710- 1736) šo skaņdarbu sacerējis franciskāņu klosterī netālu no Neapoles kā savu rekviēmu. “Stabat Mater” ir 26 gadu vecumā pāragri mirušā komponista pēdējais un slavenākais darbs.

Kā pauž koncerta organizētāji – šī koncertu cikla galvenais mērķis ir iepazīstināt arī ārpus galvaspilsētas dzīvojošos klausītājus ar jauniem vārdiem mūzikas pasaulē un ļaut izskanēt profesionāli labā līmenī izpildītai mūzikai arī citviet Latvijā, kā arī sagādāt īpašu svētku noskaņu ticīgajiem un

vienkārši mūzikas mīļotājiem. Ieeja par ziedojumiem baznīcas pamatu atjaunošanai.

Koncerts tapis sadarbībā ar Latvijas baleta un dejas ģildi.

Koncertu atbalsta: Tukuma pilsētas dome, Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca, AS Delta LV, Gandrs

poligrāfija, SIA “Freakart” – Grafikas dizains.

Pievienot komentāru