Jo ilgāk jums bija nelaba dūša grūtniecības laikā, jo augstāks var būt jūsu bērnu IQ

Mērena toksikoze ir veselīgas grūtniecības pazīme!

Daudzas grūtnieces, kuras mokās ar toksikozi, pārdzīvo, ka auglis nesaņem visas barības vielas, un ka tas ietekmēs viņa attīstību. Tomēr jaunais pētījums ir atklājis pretējo, ziņo Healthy Mummy.

Zinātnieki no Toronto, Kanādā, ir atklājuši, ka bērni grūtniecēm, kuras cieta no rīta nelabuma grūtniecības laikā, bija ar asāku prātu. Tika izpētīti 121 bērns vecumā no trim līdz septiņiem gadiem, kuru mātes grūtniecības laikā bija mocījušās ar rīta nelabumu.  

Eksperti ne tikai neatklāja nekādas novirzes attīstībā, bet gan tieši otrādi – šiem bērniem bija lielāka atzīme IQ testos, labāka atmiņa un valodas zināšanas.

Kas ir grūtnieču toksikoze?

No dažādu pakāpju toksikozes cieš vien no divām grūtniecēm, bet katra piecdesmitā cieš no krasas slimības izpausmēm, piemēram, grūtnieču vemšana.

Grūtnieču vemšana (lат. hyperemesis gravidarum) – tas ir patoloģisks stāvoklis pirmajā grūtniecības trimestrī

, kas attiecināms uz agrīno toksikozi. Tā rodas vairāk nekā pusei grūtnieču, bet tikai 8 – 10 % no viņām ir nepieciešama ārstēšana. Jo ātrāk tā rodas, jo smagāk noris. Pārāk ilgstoša vemšana var izraisīt atūdeņošanos un svara mazināšanos.

Slikta dūša un vemšana jo īpaši izplatīta ir pirmajā trimestrī, un tas ir saistīts ar noteiktu hormonu izmaiņām, kas nepieciešami, lai attīstītos placenta. Pastāv teorija, kas apgalvo, ka rīta nelabums ir veselīgas grūtniecības pazīme. Zinātnieki pieļauj, ka grūtniecības hormoni, kas ir saistīti ar rīta nelabumu, pozitīvi ietekmē augļa smadzeņu attīstību.

“Rezultāti uzrāda, ka nelabums un vemšana grūtniecības laikā nav kaitīgi un faktiski var pozitīvi ietekmēt bērnu ilgtermiņa prāta attīstību” – apgalvo galvenā pētniece ārste Irēna Nulmane.

Diemžēl nav tādas burvju zāles, kas palīdzētu cīnīties ar rīta nelabumu, bet domas par mazo bērniņu un desmit izdzīvošanas metodes palīdzēs jums atvieglot stāvokli un izbaudīt grūtniecību.

Fakti par grūtnieču rīta nelabumu

Rīta nelabums sākas aptuveni ceturtajā grūtniecības nedēļā, pēc tam pakāpeniski mazinās līdz 12 – 14. nedēļai. Jo īpaši spēcīgi šī parādība novērojama no rītiem. Katrai piektajai sievietei rīta nelabums novērots arī otrajā trimestrī. Bet dažām grūtniecēm nelabums ilgst līdz pat dzemdībām. Kā likums, toksikoze nekaitē ne bērnam, ne mātei, ja vien nenonāk līdz 3. pakāpei, kas sastopama ārkārtīgi reti.

Simptomi

Rīta nelabums sākas ar spazmām un nepatīkamu sajūtu kuņģī, nepatīkamām smakām un vemšanas pazīmes, ieraugot ēdienu. Var būt arī vemšana. Šo stāvokli var pastiprināt depresija un nemiers, kas var ietekmēt dzīves kvalitāti. Ja toksikoze traucē dzīvot, strādāt, tad nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Kas izraisa rīta nelabumu?

Interesanti, ka zinātne joprojām nespēj izskaidrot rīta nelabuma cēloni, bet tiek uzskatīts, ka šeit pie vainas ir vairāki faktori – hormoni, asinsspiediena svārstības, izmaiņas vielmaiņā un citas ķīmiskas izmaiņas.

Pētījumi ir atklājuši, ka īpaši spēcīgu toksikozi izraisa gaļa, zivs, putnu gaļa un olas. Iemesls, kāpēc zinātnieki uzskata, ka pat smarža no šiem produktiem izraisa nelabumu, ir evolucionāra – kādreiz gaļa bija ēdiens, kurā bija daudz parazītu.

Vai tas kaitēs bērnam?

Lai arī vemšana var izraisīt sāpes vēdera muskuļos, tās nenodara fizisku kaitējumu jūsu bērnam.

Pastāv viedoklis, ka rīta nelabums ir pazīme tam, ka iznēsājat veselu bērnu, un ir veikts pētījums, kas saista rīta nelabumu ar mazāku risku piedzīvot spontāno abortu. Bet vemšana, kas turpinās ilgstoši un izraisa svara samazināšanos un atūdeņošanos, var radīt noteiktu risku gan jums, gan arī bērnam, tāpēc obligāti vērsieties pēc medicīniskās palīdzības.

Daži pētījumi ir uzrādījuši saikni starp cilvēka horiona gonatropīnu (HCG) un rīta nelabumu. Tā kā HCG ir augstāks sievietēm, kuras gaida dvīņus, viņas arī biežāk var ciest no rīta nelabuma.

Vemšana no rītiem

Smagu rīta nelabumu sauc par Hyperemesis gravidarum (HG), un tas var izraisīt svara mazināšanos, kā arī dehidratāciju, kad nepieciešama hospitalizācija. Ārstēšanas neuzsākšana var izraisīt:

  • Elektrolītu nelīdzsvarotību;
  • Ekstremālu depresiju un nemieru;
  • Augļa nepietiekamu apgādi ar barības vielām;
  • Pārlieku lielu slodzi uz dzīvībai svarīgiem iekšējiem orgāniem, tai skaitā aknām, sirdi, nierēm un smadzenēm.

Kā atvieglot rīta nelabumu?

Lūk, daži padomi par to, kā tikt galā ar rīta nelabumu:

  1. Pamēģiniet paēst, pirms pieceļaties no gultas – pakošļājiet kaut ko, piemēram, sausos krekerus vai arī padzeriet nelielu daudzumu ūdens.
  2. Lai izvairītos no nelabuma, dienas laikā ēdiet biežāk, bet nelielos daudzumos.
  3. Izvairieties no taukaina ēdiena un kafijas.
  4. Ēdiet, kad jums to gribas, negaidiet pusdienu vai vakariņu laiku.
  5. Ingvers palīdz atvieglot nelabuma sajūtu.
  6. Ja ēdiena smarža jūs atgrūž, tad palūdziet pagatavot kaut ko citu.
  7. Pamēģiniet dažādu veidu ēdienus – saldu, sāļu, kraukšķīgu utt, lai uzzinātu, kas tieši izraisa nelabumu.
  8. Dzeriet daudz ūdens – sešas līdz astoņas glāzes dienā. Ja jums ir vemšana, tad pārliecinieties, ka jūs lietojat vairāk šķidruma.
  9. Jūs varat pamēģināt akupresūras rokassprādzes, kas palīdz pret šūpošanās ceļojuma laikā.

Vai jums grūtniecības laikā bija nelaba dūša?

avots: healthymummy.com

Pievienot komentāru