Kariņa pateiktais televīzijā izraisa dusmu izvirdumu soctīklos

 

Ministru prezidents, viesojoties Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu raidījumā “Rīta Panorāma”, pauda viedokli par trešo vakcīnas devu un kritizēja Veselības ministrijas darbu. Viņa teikto mikroblogošanas vietnē Twitter komentējusi gan bijusī veselības ministre Ilze Viņķele, gan ārsti un citi soctīklu lietotāji.

 

Kariņš “Rīta Panorāmā” sacīja, ka nav pietiekami spēcīga aparāta, kas ātri varētu pieņemt tādus izšķirīgus lēmumus kā, piemēram, par vakcīnas pret Covid-19 trešās devas nepieciešamību iedzīvotājiem.

 

Savus bijušos kolēģus ministrijā aizstāvēt steigusies Viņķele, norādot, ka tā ir Veselības ministrijas vainošana “gražīgi aizkaitinātā tonī”.

“Nav pirmais gadījums, kad Ministru prezidents uzspiež diskusiju, kas jau tā nodzītajiem Veselības ministrijas kolēģiem liek virpuļot ap pseido problēmu. Iegriba pēc 3.potes novērš uzmanību un resursus no galvenā – svarīgāk joprojām ir gādāt par 1.poti nevakcinētiem!” – raksta Viņķele.

 

 

 

Skarbus vārdus Kariņam veltījis Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis: “Ministru prezidents šodien skaidri un gaiši norādīja, ka viņa ieskatā ekspertu viedokļi nav ne graša vērti. Nav pieļaujami šādi Ministru prezidenta izteikumi. Nu vienkārši nav. Latvijas Ārstu biedrība un Imunizācijas valsts pārvalde vismaz trīs paziņojumos ir norādījuši, kurām pacientu grupām ir jāsaņem trešā deva. Kā arī nepārprotami ir teikusi, ka jāturpina palielināt kopējā vakcinācijas aptvere. Tas ir uzdevums Nr.1. Izpildām pamatuzdevumu un tad virzamies uz priekšu. Ja būs pamatojums trešajai devai, tad par to tiks informēta gan sabiedrība, gan arī atbildīgās institūcijas. Un es esmu 100% drošs, ka veselības aprūpei pietiek kpacitātes nodrošināt trešās devas ievadi tad, kad tas būs nepieciešams nevis tad, kad kāda politiskā grupiņa to izlems.”

LASI VĒL: Pavļuts nācis klajā ar paziņojumu saistībā uz iespējamiem ierobežojumiem lielveikalos nevakcinētajiem

Nobeigumā viņš retoriski jautā, kā valsts spēj nodrošināt uzticību ekspertu viedokļiem, ja reiz Ministru prezidents valsts televīzijā skaidri pasaka, ka viņš netic ekspertu viedoklim. Mediķis uzskata, ka šādi Kariņš izteicis neuzticību visai veselības aprūpes sistēmai.

 

“Kariņš sašutis, ka Veselības ministrija klausās zinātniekos (nevis domā kā politiķi) un negrib piekrist 3. potei pagaidām. Un man šķita, ka tikai krastmalā pulcējas tie, kas uzspļauj zinātnei un bīda politiku, ” norāda sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Ieviņa.

 

Viņai atbildējusi politoloģe Iveta Kažoka, paužot: “Tā viņš gluži neteica. Nav izvēle tikai starp zinātniskiem un politiskiem lēmumiem. Pa vidu ir izvērtējums par sabiedrības vajadzībām no dažādiem skatupunktiem, kas būtu jāveic augstākajiem ierēdņiem – tā nudien ir Latvijai raksturīga problēma, ka ierēdņi darbojas tikai kā pastnieki.”

 

Jau vēstīts, ka premjers LTV skaidroja, ka situācijā, kad nav iespējas gaidīt, līdz zinātnieki sniegs pilnīgu skaidrību par vakcīnas pret Covid-19 papildu devas nepieciešamību, kādam tomēr būtu jāuzņemas atbildība un jāizlemj šis jautājums, un šim nolūkam lietu noderētu “papildu spēcīga institūcija, kas ir VM ietvaros, kas varbūt ne pilnībā piekrīt zinātnieku atturībai un pieņem jau straujākus lēmumus”. Vairākās citās valstīs, piemēram, Vācijā, šāda institūcija esot.

 

No Kariņa teiktā noprotams, ka VM vajadzētu patstāvīgāk analizēt pieejamo informāciju un zinātniskos materiālus, nevis “klausīties tikai tajā, ko saka zinātnieki”.

 

Valdības vadītājs uzsvēra, ka Imunizācijas valsts padome (IVP) nav tā institūcija, kurai būtu jāpieņem šāda veida lēmumi.

 

Kopumā premjers atzīmēja, ka bailes uzņemties atbildību par izšķirīgiem lēmumiem Latvijā nav nekāds jaunums, un tas ir izteikti novērojams arī pandēmijas laikā. “Mums diemžēl pārāk spilgti izceļas tas, ka cilvēki nevēlas uzņemties atbildību, un tas ir frustrējoši man, jo gala beigās visi jau prasa man, kāpēc ir, kāpēc nav,” sacīja Kariņš, atzīmējot, ka neraida pārmetumus kādā konkrētā virzienā, jo bailes no atbildības uzņemšanas esot “iebūvētas mūsu sistēmā, un tas ir visās ministrijās”.

 

 

 

 

COMMENTS

Pievienot komentāru