Kas notiks, ja uz 4 mēnešiem pazudīsiet no sociālā tīkla Facebook? Stenfordas universitāte to ir noskaidrojusi

Negaidīti rezultāti.

Сik jums gribētu saņemt, lai neapmeklētu sociālo tīklu Facebook četras nedēļas? Tāds bija jautājums, kuru Stenfordas universitātes zinātnieki uzdeva tūkstošiem Facebook lietotāju, lai saprastu, kā sociālais tīkls ietekmē tādus aspektus, kā politiskā polarizācija un psihiskā labklājība, ziņo Recode.

Pētījums, kura gaidā dažiem lietotājiem tika samaksāts, lai viņi atteiktos no sociālā tīkla Facebook izmantošanas, bet daži atteicās no tā, izmantojot paškontroli, atklāja, ka Facebook pamešana uz dzīvi atstāj vairākas sekas. Daudzas no tām ir pozitīvas.

Tika izdarīti 4 galvenie secinājumi:

  1. Cilvēki, kuri atteicās no Facebook, mazāk laika pavadīja Internetā – viņu laiku Facebook nenomainīja citas aplikācijas vai mājaslapas. Cilvēki vairāk skatījās televizoru, kā arī sarunājās ar ģimeni un draugiem.
  2. Cilvēki bija mazāk informēti – bet arī mazāk politiski polarizēti.
  3. Atteikšanā no Facebook uzlaboja cilvēku psihisko veselību. Pētījums pierādīja, ka tie, kuri atteicās no Facebook, ziņoja par “nelieliem, bet ievērojamiem garastāvokļa uzlabojumiem”. Pētījums arī atklāja, ka “ir pārāk maz pierādījumu hipotēzes apstiprināšanai, ka Facebook var būt noderīgs “aktīviem lietotājiem”. Citiem vārdiem, dalība Facebook nepalīdzēja cilvēkiem justies labāk, kā to apgalvo Facebook.
  4. Tie, kuri uz laiku pameta Facebook, apgalvoja, ka plāno pavadīt mazāk laika Facebook pēc pētījuma beigām.

Otrais rezultātu apkopojums koncentrējās uz politiski ārējiem faktiem, kas balstīti uz ziņām, politisku darbošanos un politisko polarizāciju. Sakarā ar ziņotu ziņu izmantošanu, pētnieki atklāja, ka Facebook konta deaktivizācija ievērojami samazināja zināšanas par jaunumiem un uzmanību politikai.

Cilvēki atzina, ka retāk sekoja līdzi ziņām par politiku vai prezidentu, un mazāk spēja pareizi atbildēt uz jautājumiem par jaunākajiem notikumiem ziņās. Deaktivizācija ievērojami samazināja politikas jautājumu polarizāciju un ziņu ietekmes līmeni.

Tas nav pirmais pētījums, kas veltīts sociālo tīklu ietekmes pētīšanai uz cilvēku psihisko veselību. Bet pasaulē, kur sociālo tīklu Facebook patlaban izmanto 2,3 miljardi cilvēku mēnesī, tā ietekmes izpēte uz cilvēka psihisko veselību ir ārkārtīgi svarīga.

Tagad jūs saprotat, kāpēc tiek izmantoti sociālie tīkli. Vai jūs varētu atteikties no Facebook?

avots: recode.net

Pievienot komentāru