Nepatīkamu informāciju atklāj LTV – attiecībā uz Covid digitālajiem sertifikātiem

Raidījums Panorāma izpētījis nepātīkamu informāciju attiecībā uz Covid digitālajiem sertifikātiem un procedūru, lai tos iegūtu.

Ar Covid-19 antivielām, bet bez pozitīva Covid-19 testa rezultāta, kas nosaka saslimšanas datumu, pie Covid-19 digitālā sertifikāta Latvijā nevar tikt.

Cik daudz cilvēku, pašiem nezinot vai bez apstiprinātas diagnozes pārslimojuši Covid-19, nav zināms, jo šādus datus valsts neapkopo. Taču viņu skaits varētu būt gana liels, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma”.

Irēnai marta sākumā bija iesnas, citu simptomu nebija. Meita darbā nodeva Covid-19 testu, tas bija pozitīvs. Irēna nestrādā, uzturas mājās un testu tolaik tā arī nenodeva. Tagad nodevusi asinsanalīzes, lai noteiktu, vai viņai ir antivielas. Izrādās, ka ir, turklāt diezgan daudz.

“Es, protams, aizgāju pie ģimenes ārstes. Viņa pateica, ka man antivielu ir pietiekoši un šobrīd potēties nevajag. Tā es arī dzīvoju. Viņa man teica, ka pēc trīs mēnešiem analīzes vajadzētu atkārtot, lai zinātu, vai imunitāte turas vai nē,” LTV stāsta Irēna.

Kamēr Irēna vēl gaida, viņas meita, kurai Covid-19 laboratoriski apstiprināja, savu digitālo sertifikātu jau saņēmusi un var ceļot, bet kundze līdzi nevar doties.

Līdzīgu situāciju piedzīvojusi vēl kāda iedzīvotāja, kura vēlas palikt anonīma. Februārī ar Covid-19 saslimusi viņas mamma. Ģimene, kurā dzīvo arī viņas tētis un brālis, visi kā kontaktpersonas devušies nodot testu. Vienīgi sievietei tas bijis negatīvs. Neraugoties uz to, viņai tolaik pazudusi oža un garša, bijis nespēks, augsta temperatūra.

“Es nevarēju piecelties. Es gulēju gan dienu, gan nakti, bet testu nebraucām atkārtoti nodot. Sazinājos ar ģimenes ārsti. Viņa uzreiz konstatēja, ka tas ir Covid-19. Kad es viņai uzdevu jautājumu, vai man ir jānodod tests, viņa pateica, ka tests nav jānodod, jo ir skaidrs, ka ir šī slimība,” LTV pastāstījusi sieviete.

Ģimenes ārste pēc tam sagatavojusi apliecinājumu, ka viņa ir izslimojusi Covid-19. Arī antivielu līmenis ir augsts. Bet, tā kā laboratoriski infekcija apstiprināta netika, valsts sertifikātu neizsniedz.

“Es vēlētos saņemt šo sertifikātu, jo diemžēl pēc Covid-19 izslimošanas ir ļoti daudzas blaknes – matu izkrišana, hormonālas izmaiņas. Veselības stāvoklis nav labs, un es vēlētos saņemt sertifikātu, lai varētu iet sportot, uzlabot savu veselību.”

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga skaidro: “Diemžēl nederēs gadījums, kurā saslimšanas faktu noteicis un dokumentos atzīmējis ģimenes ārsts. Vai arī gadījums, kad cilvēks ir izslimojis un ir antivielas, bet nav laboratoriskais apstiprinājums par saslimšanu”.

Pēc antivielu testa noteikt saslimšanas laiku nevarot. “Nav iespējams pārliecināties par saslimšanas laiku un līdz ar to arī par derīguma termiņu šādam sertifikātam,” pauž Štālberga.

Cik daudz iedzīvotāju saskārušies ar līdzīgu situāciju, precīzi noteikt nevar, jo šādus datus neapkopo. Piemēram, no visiem asinsdonoriem, nepilniem 14% asinīs atklātas antivielas!

 

Šķir otru lapu, lai noskatītos VIDEO

Pievienot komentāru