Noskaņojamies dārza darbiem! Kā pareizi pārstādīt zemenes

Zemeņu pārstādīšanai ir jāizvēlas jauni augi, jo vecie vairs nebūs spējīgi ražot. Optimālais variants ir jauni, divgadīgie krūmiņi. Tāpat var pārstādīt arī viengadīgos, kas izauguši no stīgām.

Bet tad ir jāņem tas krūms, kas aug no pirmās stīgas. Tā sakņu sistēma ir attīstīta labāk, un tas nozīmē, ka tam ir lielākas izredzes ieaugties. No tālākajām stīgām var arī ņemt krūmus pārstādīšanai, bet daudzi no tiem var neiesakņoties.

Pārstādām zemenes pareizi

Stādi tiek stādīti uz līdzenas virsmas.

Pirms zemeņu stādīšanas augsne tiek kultivēta vai pārrakta, izlīdzinot virsmu. Zemi mēslot vajag iepriekš – mēnesi vai divus, bet ne vēlāk par desmit dienām pirms stādīšanas. Uz vienu kvadrātmetru zemes tiek likti aptuveni 10 kilogrami organiskā mēslojuma, 50 grami superfosfāta un 40 grami kālija sulfāta. Ja tāda sagatave nav veikta laicīgi, tad var izmantot mēslojumu “Ispolin”. Pirms lietošanas rūpīgi izlasīt instrukciju.

Augsnes sagatavošana

Vēl reiz veikt zemes profilaksi pret kaitēkļiem. Izvēloties vietu zemenes stādīšanai, ir jāatceras par kultūru kārtošanu. Zemenes labi augs zemē, kurā pirms tās ir audzis ķiploks, pākšaugi vai pētersīļi. Bet tajā vietā, kur agrāk ir auguši kartupeļi, tomāti, kāposti vai gurķi, zemenes labāk nestādīt, lai neinficētu to ar lakstu puvi. Tālāk tiek novilkts diegs, lai dobes būtu taisnas, un pa to tiek veiktas iedobes. Ja saknes ir pārāk garas, tad tās var apgriezt, lai tās viegli iegultu iedobē un nelocītos.

Par stādiem vislabāk derēs nupat izrakti krūmi ar zemes kušķiem. Pirms rakšanas stādi ir labi jāaplej. Tad zeme ap krūmu ar rokām ir nedaudz jāuzirdina, tad jāaplej (ap litru ūdens uz krūmu). Pēc tam zeme nedaudz jāapklāj ar svaigu zāli vai salmiem. Ja laiks ir sauss, tad katru dienu ir nedaudz jāaplaista, lai krūmiņi ieaugas.
Zemenēm ļoti patīk irdena augsne, tāpēc tā bieži jāirdina, kā arī jāravē. Ziemas laikā stādi tiek apklāti ar koku lapām. Ja ir tāda iespēja pabūt mežā un savākt sausās lapas, tad tās būs labs sildītājs. Pavasarī šīs lapas noderēs par kompostu.
Ja jums ir nopirkti krūmi, tad tos vajag nodezinficēt pret saslimšanām, lai neievestu tās savā dārzā.

Dezinficēšanai nepieciešams stādus iemērkt karstā ūdenī (aptuveni 50 grādos) uz 15 minūtēm, un pēc tam 10 minūtes paturēt aukstā ūdenī. Pēc tādas kontrastdušas jūsu zemene nenomirs.
Lai ražības ilgs būtu pēc iespējas ilgāks, zemene ir jāstāda nobriešanas agrīnajā, vidējā un pēdējā posmā. Vidējā klimatiskajā joslā stādīšana jāveic septembrī.
Zemeņu stādīšanu vislabāk veikt dienā, kad ir apmācies, vai arī vakarā, tā zemene labāk ieaugsies. Zemenes stādīšanu var veikt gan ar krūmiem, gan arī stīgām (krūmu daļām).
Stādīšanas veids var būt divrindu un trīsridnu. Tas ir visērtākais stādīšanas veids. Divrindu stādīšanā atstarpe starp rindām ir aptuveni 40 cm, starp krūmiem – 30 cm, bet pašas dobes platums ir 80 cm.

Trīsrindu stādīšanā parametri ir tādi paši, izņemot dobes platumu. Tā būs 120 cm. Ja jūs stādāt zemeni ar stīgām, tad jāizvēlas tās stīgas, kuras atrodas blakus mātes krūmam. Tie ir attīstītāki un spēcīgāki. Pavasara sākumā tiek izvēlēti mātes krūmi, no kuriem tiks ņemtas stīgas pavairošanai, un, kā parādās ziedi, tos izrauj. Tā visi spēki tiks ziedoti stīgu attīstībai. Rudenī var stīgu atdalīt no mātes krūma un stādīt izvēlētajā vietā. Ja ogu šķirnes ir vairākas, tad tās vajag stādīt pietiekoši tālu vienu no otras, lai nenotiktu otrreizēja apputeksnēšanās. Krūms jāstāda pareizi = tā vidum jābūt zemes līmenī, un ne augstāk, ne zemāk.

Pārstādīšanas termiņi

Iesācēji-dārzkopji interesējas, kādi ir zemeņu pārstādīšanas termiņi. Pārstādīšanu var veikt pavasarī, rudenī un vasarā. Ja pārstādīšana notiek pavasarī, tad tas jādara pēc iespējas agrāk, vēlams pirmajos aprīļa datumos. Ja jūs pārstādāt krūmu aprīļa beigās un maija sākumā, tad tā lēnāk augs un attīstīsies. Vasarā arī var pārstādīt krūmus.

Vislabāk to darīt jūlijā-augustā un izvēlēties apmākušās dienas. Tāpat būs nepieciešama laistīšana, it īpaši sausajā periodā. Lai pēc laistīšanas zemē neveidotos garoza, tā obligāti ir jāmulčo. Jaunie augi ir arī jānorobežo no tiešajiem saules stariem.
Rudens ir vislabākais laiks zemeņu stādu pārstādīšanai. Rudenī vairs nav tik karsti, un arī lietus ir biežāk nekā vasarā. Tāpēc zemenei vajadzīga mazāka aprūpe. Zemeņu pārstādīšanu rudenī vislabāk veikt augusta beigās un 20 dienas pirms rudens salnu sākšanās. Bet pat rudenī var izvēlēties vislabāko laiku pārstādīšanai. Ja laiks ir lietains un apmācies, tad dienas laikā var pievērsties zemeņu pārstādīšanai. Ja laiks ir sauss un saulains, tad labāk sagaidīt vakaru.
Nekādā gadījumā nerociet zemeņu stādus pārstādīšanai ārā iepriekš. Tad auga saknes sakalst un novīst. Ja kaut kādu iemeslu dēļ jūs tās esat iepriekš izrakuši, tad ir jārūpējas par sakņu uzglabāšanu: neatstāt saknes pilnībā bez zemes, un apsmidzināt ar ūdeni, ievietot plastmasas plēvē. Tādā veidā krūmi var tikt uzglabāti līdz pat stādīšanai jaunajā dobē.
Zemenes pārstādīšanu var veikt jebkurā laikā, kamēr ir silts, bet vislabākais laiks ir vasaras beigas, pats rudens sākums vai pavasaris. Tad krūma ieaugšanās un attīstība notiek ātrāk un nesāpīgāk.

Avots: vrutmilife.com

Pievienot komentāru