Par starptautisko konferenci “Lielāka vienlīdzība – lielāka drošība: Risinājumi ienākumu plaisas mazināšanai”

Par starptautisko konferenci “Lielāka vienlīdzība – lielāka drošība: Risinājumi ienākumu plaisas mazināšanai” (angliski: More Equality – More Safety: Tackling the growing income gap”).

Konferences mērķis: piesaistīt atbildīgo politiķu, ministru, ekspertu, mediju un sabiedrības uzmanību pieaugošai ienākumu atšķirībai dažādās sociālajās grupās Latvijas un Eiropas mērogā, tādējādi vēršoties pret diskrimināciju un nabadzību, kas saistīts ar cilvēktiesību pārkāpumiem.

Eiropas Pretnabadzības tīkla (European Anti Poverty Network – EAPN) Eiropas Savienības Sociālās iekļaušanas stratēģiju grupas konference pirmo reizi notiks Latvijā, un tās dalībniekus uzņemts Latvijas organizācija EAPN-Latvia www.eapn.lv

Š.g. 21. martā Rīgā, Latvijas Kara muzejā pulcēsies 27 Eiropas valstu NVO 33 speciālisti sociālās iekļaušanas jautājumos un Latvijas nevalstiskā sektora ne mazāk kā 40 pārstāvji, kā arī aicināti valsts un pašvaldību institūciju un privāto uzņēmumu speciālisti, lai runātu par tiem iemesliem, kas veicina ienākumu plaisas padziļināšanos starp bagātajiem un nabadzīgajiem un lai sagatavotu priekšlikumus šīs ienākumu plaisas samazināšanai ar konkrētu rīcības plānu. Pie konferences „apaļā galda” aicināti diskutēt gan politiķi, gan nevalstiskā sektora eksperti no Latvijas un Eiropas valstīm.

Šajā gadā Eiropas Pretnabadzības tīkla (European Anti Poverty Network – EAPN) Latvijas organizācija EAPN-Latvia paredz aktīvāk piesaistīt sabiedrības uzmanību tām sociālās politikas vērtībām, kas nodrošina cilvēka cienīgu dzīvi visiem iedzīvotājiem gan Latvijā, gan kopumā Eiropā. Mēs stingri iestājamies par šo vērtību ieviešanu Latvijas dzīvē, it īpaši, ja tās novērš plaisu starp bagāto un nabadzīgo cilvēku ienākumiem un paaugstina vispārējo labklājību.

EAPN-Latvia ekspertus nopietni satrauc, ka Latvijā ilgstoši nav veidota un LR Saeimas un Valdības dokumentos nav atspoguļota vienota un pārskatāma mūsdienām atbilstoša sociālā politika, kā arī tās ieviešanai netiek plānoti atbilstoši instrumenti un resursi. Valsts politika sociālajās jomās ir sadrumstalota, un likumdevēji nav apkopojuši un nav gribējuši saskatīt visas pastāvošās problēmas. Līdz ar to ar katru gadu Valstī palielinājusies plaisa starp ienākumiem, padarot atsevišķas iedzīvotāju grupas īpaši bagātas un ievērojamu skaitu iedzīvotāju – īpaši nabadzīgus.

EAPN-Latvia ir viena no Eiropas Pretnabadzības tīkla (EAPN-Europe) 40 organizācijām un ir pārstāvēta EAPN Izpildkomitejā (valdes priekšsēdētāja Laila Balga) un ES Iekļaušanas stratēģiju grupā (kontaktpersona Elīna Ālere-Fogele). EAPN-Latvia ir atzīta organizācija starptautiski nozīmīgu konferenču organizēšanā Eiropas līmenī: 2017. gada martā Rīgā noritēja People Experiencing Poverty (PeP) programmas Eiropas koordinatoru konference ar dalībniekiem no 23 valstīm; 2018. gada jūnijā Rīgā, Bauskā un Ainažos – Eiropas Autobusa pasākumi European Minimum Income Network (EMIN) programmas ietvaros ar 7 pārstāvjiem no dažādām Eiropas valstīm; 2018. gada oktobrī Rīgā – starptautiskā konference „NVO stiprināšana sociālo tiesību aizstāvībai”, kurā piedalījās 7 dažādu Eiropas valstu NVO 15 eksperti un vairāk nekā 50 Latvijas speciālisti.

Pēdējos divos gados EAPN-Latvia organizēto starptautisko konferenču rezultātā sagatavotie priekšlikumi sociālajās jomās iesniegti EAPN-Europe, Eiropas Komisijai, kā arī Latvijas likumdevējiem.

Šobrīd norit minētās 21. marta konferences programmas sagatavošana, kas būs pieejama medijiem no 11. marta.

Būsim pateicīgi par augstāk minētās informācijas sniegšanu sabiedrībai!

Kontakti: Mereline Sone, tel. 22341126, [email protected]

Pievienot komentāru