Sasauc Saeimas Ārlietu komisijas ārkārtas sēdi par Latvijas nacionālās pozīcijas paušanu starptautiskajās organizācijās

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols ir sasaucis ārkārtas sēdi, lai uzklausītu Ārlietu ministrijas skaidrojumu par Latvijas nacionālo pozīciju sagatavošanu un paušanu starptautiskajās organizācijās, īpašu uzmanību pievēršot ANO Ģenerālasamblejai.

Ņemot vērā Latvijas pozitīvo balsojumu par ANO Globālo paktu par bēgļiem un lēmumu atturēties balsojumā par ANO Globālo migrācijas paktu, deputāti arī uzklausīs skaidrojumus no Ārlietu ministrijas pārstāvjiem šo jautājumu kontekstā, norāda R.Kols. Tāpat Ārlietu ministrijas pārstāvji tiks aicināti skaidrot iepriekšminēto paktu nozīmi un pamatot Latvijas pozīciju šajos jautājumos.

ANO Ģenerālā asambleja pirmdien, 17.decembrī, apstiprinājusi Globālo paktu par bēgļiem. Saskaņā ar Ārlietu komisijas rīcībā esošo informāciju par pakta apstiprināšanu balsoja 181 valsts, ASV un Ungārija balsoja pret, savukārt trīs valstis – Dominikānas Republika, Eritreja un Lībija – atturējās. Kā informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji, Latvija balsoja par pakta apstiprināšanu.

Kā norāda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, parlamentā šāda veida lēmumi būtu jāskaidro plašāk: “Par Latvijas pozīciju balsojumā uzzinājām tikai jau no balsošanas rezultātiem – jautājums nav apspriests ne parlamentā, ne valdībā un arī publiskajā telpā nav ticis skaidrots. Mēs saņemam jautājumus no iedzīvotājiem par Latvijas pozīciju šajā jautājumā. Tāpēc vēlamies uzklausīt Ārlietu ministrijas skaidrojumu par Latvijas pozīciju un par paktā ietvertajām normām. Iespējams, ir jādiskutē par turpmāko kārtību Latvijas pozīciju apstiprināšanā, tajā iesaistot arī Saeimu.”

Ārlietu komisijas ārkārtas sēde norisināsies 20.decembrī plkst.12.35 Ārlietu komisijas sēžu zālē, Jēkaba ielā 10/12.

Pievienot komentāru