“Visiem par to ir jāzina!” – ko par pērtiķu baku izplatību saka Latvijas speciālisti?

Eiropā un citviet pasaulē, pieaugot pērtiķu baku inficēto skaitam, arī Latvija ir gatava iespējamiem slimības gadījumiem. Eksperti mierina, ka Slimību profilakses un kontroles centrs monitorē situāciju, informēti ir gan ģimenes ārsti, gan slimnīcas, un tuvākajā laikā tikšot nosūtītas vēl papildu rekomendācijas. Tikmēr nedz Latvijā, nedz Lietuvā un Igaunijā līdz šim nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums, bet, ja tādi būs, speciālisti būšot gatavi reaģēt, atzina SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Lasīt vēl –Astroloģe: Ukrainas-Krievijas karā varētu iesaistīties vēl kāda valsts

 

“Šī slimība nav tik infekcioza, kā mēs esam pieraduši Covid-19 gadījumā. Slimība ir lipīga, bet ātrums, kādā tā izplatās, ir lēns, jo nepieciešams tuvs kontakts. Pērtiķu baku vīruss neizraisa nopietnu slimības gaitu, un mirstība nepārsniedz 3,3 procentus,” skaidro Perevoščikovs.

Viņš pieļauj, ka apdraudējums dotajā brīdī saistāms ar to, ka liela iedzīvotāju daļa nav pietiekami aizsargāta pret bakām līdzīgo vīrusu. Baku vakcinācija Latvijā tika pārtraukta 1980. gada janvārī, šī vakcīna par 85% spējusi aizsargāt arī pret pērtiķu bakām. Tas gan nenozīmējot, ka būtu nepieciešams atsākt masveida vakcināciju. Turklāt, ne Latvijā, ne lielākajā daļā Eiropas baku vakcīnas neesot pieejamas. Zāļu valsts aģentūrā gan mierina, ja nepieciešamība pēc vakcīnām būs, tad problēmām tās sagādāt nevajadzētu rasties.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

COMMENTS

Pievienot komentāru