14 lietas, kas liks jums noticēt, ka Šveice ir īsta Paradīze zemes virsū

Daudziem Šveice asociējas ar šokolādi un augstas kvalitātes rokaspulksteņiem. Un vēl tā ir valsts ar iedzīvotāju augstu ienākumu līmeni.

Dzīves kvalitāte, zems noziedzības līmenis, augsts laimes indekss – par šiem un citiem interesantiem faktiem lasiet tālāk rakstā.

Šveicē skola sākas no bērnu 4 gadu vecuma

Laimes indekss

Katru gadu kompānija Economist Intelligence Unit sastāda sarakstu ar valstīm, kur dzims vislaimīgākie cilvēku. Un šajā sarakstā Šveice ieņem pirmo vietu. Tiek analizēti sekojoši rādītāji: noziedzības līmenis, iedzīvotāju nodarbinātības līmenis, veselības aizsardzības sistēma, dzīves kvalitāte un apmierinātības līmenis.

Bunkuri

Šveice ir viena no tām nedaudzajām valstīm, kur patvērumi bunkurā pietiks visiem iedzīvotājiem. Pēc likuma katrā mājā ir jābūt bunkuram, kur var ietilpt visi mājas iedzīvotāji. 2006. gadā Šveicē bija aptuveni 300 000 kodolpatvērumu mājās, iestādēs un slimnīcās, kopumā tika aprēķinātas 7,5 miljoni vietu, kā arī 5 100 sabiedrisko patvērumu, kas spēj ietilpināt vēl 1 miljonu cilvēku.

Skolotāju alga

Bijušās Neatkarīgo valstu sadraudzības valstīs skolotāju un ārstu algas liek ilgoties pēc kaut kā labāka. Šo profesiju pārstāvji nevar lielīties ar lieliem ienākumiem, un ir spiesti meklēt papildus ienākumu gūšanas veidus. Bet Šveicē situācija ir pilnīgi pretēja. Skolotāja gada alga ir 120 000 dolāri, tajā pat laikā attīstītajās Amerikas Savienotajās Valstīs izglītības sfēras darbinieki gadā saņem vien 35 000 dolārus. Aptuveni tāda pati alga ir arī šveiciešu ārstiem. Bet galvenā slimnīcas ārsta alga ir augstāka, un ir 154 000 dolāru gadā.

Demokrātija

Šveice ir vienīgā valsts pasaulē ar tiešo demokrātiju. Tāda valdības sistēma ļauj tautai veikt izmaiņas valsts Konstitūcijā un apstrīdēt likumus. Lai to paveiktu, 18 mēnešu laikā ir jāsavāc 100 000 valsts pilsoņu paraksti, un jāiesniedz Federālajā kancelejā. Pēc tam likumprojekts nonāk parlamentā. Te savukārt uzreiz var tikt veikti labojumi, vai arī izteikts noraidījums. Bet arī šeit viss ir tautas ziņā. Divkāršs balsu vairākums, un grozījumi pieņemti.

Šokolādes monētas

Katrs droši vien atceras šīs monētas, kas veidotas no viskvalitatīvākās šokolādes. Tad nu ziniet – tas ir šveiciešu izstrādājums. Tieši viņi izdomāja ēdamo zeltu.

Karadienests

Šveices armija – tā ir maģija! Kā gan savādāk lai nosauc 135 tūkstošu karaspēka pārvēršanos par 1,5 miljonu! Šeit viss ir ārkārtīgi vienkārši, sistēma strādā kā precīzs mehānisms: visiem vīriešiem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, ir obligāti jāiet armijā, bet pēc tam līdz 51 gada vecumam iziet kara nometnes. Sanāk tā, ka lielākā daļa valsts vīriešu ir rezervē. Tas liek viņiem mājās turēt ieroci un visu munīciju, lai jebkurā brīdī būtu gatavībā aizstāvēt savu valsti.

Šveicieši maniakāli mīl armijas dienestu, jo šeit armijas dienestā nav korupcijas un atbrīvoto. Starp citu, izvairīties no armijas var, bet tikai oficiāli. Tam nāksies ziedot 3 procentus no visiem ienākumiem, kas nopelnīti līdz 30 gadu vecumam. Bet lielākā daļa iedzīvotāju dod priekšroku tomēr iet dienestā. Viņiem patīk justies drošībā un iegūt savā īpašumā ieroci. Turklāt Šveicē šautuves ir uz katra stūra, un šaušana savā ziņā ir katra otrā vīrieša hobijs.

Noziedzības līmenis

Šveice vairāk līdzinās utopijai, nekā parastai valstij. Skaties, no kuras puses gribi – tā ir lieliska. Ņemam kaut vai noziedzības līmeni. Šveicē jau tas vien ir ļoti zems, bet lielākā daļa kriminālnoziegumu ir zādzības. 2017. gadā zādzību skaits samazinājās par 6 procentiem. Bet, ja analizējam datus par 2012. gadu un salīdzinām ar mūsdienām, tad var teikt, ka noziegumu skaits ir samazinājies par veseliem 170 tūkstošiem.

Galvaspilsēta, kuras nav

Tas var likties dīvaini, bet Šveicei nav galvaspilsētas. Lielākajā daļā interneta resursos ir norādīta Berne kā galvenā valsts pilsēta. Šajā pilsētā patiešām atrodas rezidence un parlaments, bet juridiski tas nekur nav apstiprināts.

Skola

Augstais dzīves līmenis un lielais ilgdzīvotāju skaits ļauj šveiciešiem nesteidzināt notikumus. Tāpēc bērnu izglītošana šeit notiek īpaši. Pirmsskolas izglītība kā tāda nepastāv vispār. Protams, ka aizņemtiem vecākiem pastāv bērnudārzi ar grupiņām, kurās bērni tiek uzņemti jau no 6 mēnešu vecuma. Bet viņiem tur neviens nemāca ne lasīt, ne rakstīt, vienkārši seko līdzi, lai bērni būtu paēduši un laimīgi. Interesants fakts, ka šveicieši bieži vēršas aprūpes iestādēs ar sūdzībām par krievu vecākiem, kuri ved bērnus uz pulciņiem un mājās māca skaitīt un rakstīt burtus.

Sākumskolā arī var iet tikai tad, kad bērniņš ir tam gatavs. Visagrākais laiks – 4 gadi. Pārrunās pedagogi parasti novērtē katra bērna psiholoģisko gatavību. Ja, pēc viņu domām, bērns vēl nav pārgājis no bērnības stadijas, tad vecākiem piedāvā vēl vienu vai divus gadus pagaidīt.

Narkotikas

Pirmais socializācijas centrs atkarīgajiem no narkotikām Šveicē tika atklāts 1986. gadā. Tur oficiāli varēja saņemt devu, un to izdarīt tīrībā, speciālistu uzraudzībā. Tādējādi valsts varēja kontrolēt “slimniekus”, būtiski samazinot zādzību skaitu un narkotiku pārdozēšanas gadījumus.

Eglīšu izmešanas diena

Šveicieši ir ļoti disciplinēta tauta. Tieši tāpēc viņi droši vien ir sasnieguši tik augstu dzīves līmeni. Valsts pilsoņi strikti ievēro noteikumus. Piemēram, egli izmest var tikai vienu dienu janvāra sākumā. Vakarā tās iekrauj mašīnā un aizved uz pārstrādi.

Apzaļumošana

Ja paskatāmies uz Šveici no augšas, tad varam pamanīt, ka šī valsts burtiski peldas zaļumos. Un tas nav nekāds brīnums, jo koku ciršana ir strikti aizliegta. Pat, ja runa ir par koku, ko jūs paši savā teritorijā esat iestādījuši. Vēlaties no viņa atbrīvoties, jums ir jāsaņem atļauja no valsts.

Kompānijas galva

Par Šveices uzņēmuma direktoru var kļūt tikai valsts pilsoņi. Turklāt reāli uzņēmumu vadīt var jebkurš. Tā Šveices iedzīvotāji var saņemt labu algu, vienkārši skaitoties par direktoru “uz papīra”.

Māju numerācija

Nevienā Šveices pilsētā jūs neatradīsiet ierasto māju numerāciju. Šajā valstī ir pieņemts numurus pielikt uz kāpņutelpām un parādes durvīm. Arī dzīvokļu numuru nav, tā vietā ir izkārtnes ar iedzīvotāju uzvārdiem.

avots: lamp.im

Pievienot komentāru