4 vaļi: paradumi, kuri obligāti jāiemāca bērniem

Mācāmies ēst

Par maz ir aizliegt čipsus un pusfabrikātus. ( pēc kuriem tad mazās rociņas sniegsies tik un tā, jo tas ir aizliegts) bērnam vajag izskaidrot kuri ieradumi viņam var kaitēt un kuri  – noderēt.

Pieradiniet viņu nevis pie bulciņām, bet pie dārzeņiem un augļiem.

Skaitiet apēstās porcijas, un pie reizes nosakiet, kura porcija tiks uzskatīta par viņa normu.

Iemāciet mazuli nepārēsties. Apēst visu bez atlikuma viņš ar laiku iemācīsies, bet noslāpēt dabisko sāta sajūtu agrajā vecumā ir ļoti viegli.

Rotaļu veidā stāstiet par veselīgu uzturu, kas vairo spēku, dod organismam vitamīnus un palīdz augt.

Dzeram ūdeni

Iemāciet bērnam dzert ūdeni, lai, kļūstot pieaudzis, viņš nelasītu ar trauksmi acīs par astoņām glāzēm ūdens dienā, bet izdzertu vajadzīgo ūdens  daudzumu.  Kopā nosakiet tieši viņam paredzēto ūdens normu krūzītēs un izdomājiet kādas atgādnītes, kas palīdzēs bērnam atcerēties to dzert visas dienas garumā. Nedodiet viņam ūdens vietā sulas, lai neradītu mānīgo priekšstatu ka sulas ir garšīgas, bet ūdens nav.

Mazie kulināri

Lietderīgi ir iesaistīt bērnu ēdiena pagatavošanā. Tai ir jābūt ģimenes kultūrai, kas viņam ne tikai palīdzēs labāk iepazīt ēdienu, bet iemācīs arī palīdzēt un darboties. Lai  meita vai dēls redz, kā mamma ar tēti gatavo veselīgus ēdienus, kā jēlie un neinteresantie produkti pārvēršas par kaut ko garšīgu.

Un protams – nekas nemāca bērnus labāk kā personiskais piemērs. Ne  jūsu vārdi, ne pamācības nestrādās, ja tie nesaskanēs ar jūsu darbiem un rīcību.

avots

Pievienot komentāru