5 visvērtīgākie riekstu veidi. Pērciet tikai tos!

To vērtīgums nav apstrīdams!

Indijas rieksti, zemesrieksti, valrieksti, pistācijas un daudzi citi rieksti garšo visiem, raksta  Noticieros.Televisa. Tie ir bagāti ar kalorijām, bet šajā produktā tā drīzāk ir priekšrocība, nekā trūkums, jo tauki, jo īpaši Omega – 3, ir nepieciešami normālai organisma funkcionēšanai.

Bez riekstu noderīguma kopumā katrs riekstu veids ir savā ziņā unikāls. Lūk, pieci visbarojošākie no tiem:

Indijas rieksti

Pārsteidzoši, bet Indijas rieksti pieder indīgās efejas saimei. Tie ir ļoti veselīgi, jo satur fitātus ar pretiekaisuma īpašībām, kā arī neaizstājamos fosfora, magnija, vara un mangāna minerālus. Pētījumi liecina, ka vīriešiem un sievietēm ar mēreni paaugstinātu holesterīna līmeni, kuri lietojuši 16 – 36 Indijas riekstus dienā, ir novērota holesterīna līmeņa samazināšanās pēc mēneša.

Molecular Nutrition and Food Research paziņoja, ka šajā riekstā esošie savienojumi var uzlabot to, kā šūnas iedarbojas uz glikozi, kas ir noderīgi diabētiķiem.

Indijas riekstus visbiežāk izmanto:

  • Zobu un smaganu stiprināšanai;
  •  Kā vispārīgi stiprinošu līdzekli saaukstēšanās saslimšanu gadījumos.

Makadāmijas rieksti

“Riekstu karaliene”, makadāmija nāk no Austrālijas, un ir lielisks tiamīna un mangāna avots. Tas ir visdārgākais rieksts pasaulē tāpēc, ka to ir ļoti grūti izaudzēt. Koks sāk dot augļus tikai 8 – 10 gadus pēc iestādīšanas, un tas ļoti cieš no visu iespējamo kaitēkļu uzbrukumiem.

Tiek uzskatīts, ka sistemātiska riekstu lietošana pārtikā dod spēku, mazina galvassāpes, novērš ādas problēmas, normalizē tās krāsu un taukainību. Tāpat riekstu vielas spēj izvadīt uzkrājušos holesterīnu no organisma, kas ir lieliska profilakse sirds-asinsvadu slimībām, palīdz locītavu un kaulu saslimšanu gadījumos. Tāpat riekstus lieto angīnas, meningīta un artrozes slimību gadījumos.

Kāds cits pētījums ir parādījis iekaisuma marķieru un oksidējošā stresa samazināšanos cilvēkiem, kuri apēda 15 % kaloriju no makadāmijas riekstiem, kas norāda uz iespējamu profilaksi išēmisko sirds slimību gadījumos.

Pistācijas

Toronto Universitātes zinātnieki ir atklājuši, ka sauja ar pistācijām, kas apēstas kopā ar augsta glikēmiskā indeksa produktiem (piemēram, baltmaize), samazina cukura un “bada hormonu” līmeni asinīs. Tādējādi pistācijas regulē apetīti, kas ir lieliska ziņa diabētiķiem.

Pistācijas satur 90 % no “labajiem” taukiem, kas mazina holesterīna līmeni asinīs un sirds saslimšanu risku. Pensilvānijas valsts universitātes zinātnieki ir noskaidrojuši, ka divu sauju pistāciju lietošana dienā palīdz samazināt holesterīna līmeni par 9 – 12 %.

Mandeles

Mandeles bieži tiek pieskaitītes pie riekstiem, kaut arī patiesībā tās ir kokosriekstu augļi. Žurnāls Nutrition ir publicējis pētījumu, kas uzrāda ķermeņa masas, tauku apjoma krūšu daļā un asinsspiediena samazināšanos cilvēkiem, kuri cieš no aptaukošanās pēc tam, kad 15 % no visām kalorijām tika uzņemtas ar mandelēm 12 nedēļu garumā.

Mandeļu sēklas satur no 35 līdz 67 % nežūstošas tauku eļļas. Mandeles ir viens no labākajiem augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem, un tās satur tikpat daudz, kā liesa gaļa – līdz 30 % .

Kāds cits pētījums ir pierādījis, ka mandeles palīdz kontrolēt glikozes līmeni, uzlabo triglicerīdu un holesterīna līmeni, un samazina vidukļa apkārtmēru pieaugušajiem ar diabētu. Mandeles ir lielisks vitamīne E, kalcija, magnija, golāta avots, kā arī tās uzlabo atmiņu.

Valrieksti

Valrieksti satur omega-3 taukskābes, kas organismam ir ļoti noderīgas. Rieksti ir bagāti ar alfa-linolskābi, omega-3 taukskābi, kas saistīta ar kaulu veselības uzlabošanu un sirds-asinsvadu slimību un diabēta profilaksi.

Pirms pāris gadiem Amerikā tika veikts pētījums ar brīvprātīgo piedalīšanos. 20 % no dienā uzņemamām kalorijām tika iegūtas no valriekstiem. Tika noskaidrots, ka pētījuma dalībnieku holesterīna līmenis asinīs samazinājās vidēji par 12 %, bet tā saucamais “sliktais” holesterīns – vēl vairāk.

Valriekstos esošās olbaltumvielas cīnās ar krūts, resnās zarnas, prostatas un nieru vēzi, jo tām piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības.

Tāpēc apēdiet pa saujai no šiem riekstiem katru dienu, un jūs iegūsiet maksimālu labumu no šīm dabas dāvanām!

avots: noticieros.televisa.com

Pievienot komentāru