“Būs jāvakcinējas katru sezonu, bet vakcīnas jāmaina!” Cik viegli to izdarīt, stāsta ķīmiķis Kalviņš

 

“Kad vakcīnu vēl nebija, es jau teicu – kad parādīsies vakcīnas, vīruss jau būs izmainījies un mutējies,” RīgaTV 24 raidījumā “Uz līnijas” stāsta Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, ķīmiķis Ivars Kalviņš.

 

Viņš stāsta, ka tāda tipa vīrusi, kāds ir Covid-19 mutējas ļoti ātri. “Būs jāvakcinējas katru sezonu, jo katru sezonu būs radies cits vīrusa paveids.”

Šobrīd vīruss mutējas ātrāk, nekā tiek ražotas jaunas vakcīnas – kādas pie cilvēkiem nonāca sākumā, ar tādām tiek vakcinēti iedzīvotāji visā pasaulē ar šodien. Vai iespējams vakcīnas uzlabot vai katru sezonu nāktos ražot jaunas?

LASI VĒL: Lauris Reiniks pamana ko ļoti interesantu Covid-19 statistikas datos

“Šobrīd pieejamas vakcīnās, piemēram, “Pfizer” vai “Moderna” iespējams mainīt darbīgo vielu un to var teorētiski izdarīt pāris dienu laikā. Jautājums tikai, kurš ļaus jauno saturu piemērot pēc vecās vakcīnas klīnisko pētījumu rezultātiem,” Kalviņš iezīmē nopietnu problēmu.

Viņš gan uzskata, ka lielas atšķirības uz blaknēm vai blakusparādībām teorētiski, šādā veidā izmainot vakcīnu, nav sagaidāmas, jo izmainās tikai aminoskābju secība gala rezultātā tajā olbaltumvielā, ko šī vakcīna iemāca sintezēt mūsu šūnām.

 

VIDEO:

Pievienot komentāru