Cilvēki, kuri dzimuši 80-desmito sākumā, ir īpaša paaudze. Lūk, kādi viņi ir!

Ja tu esi dzimis starp 1977. un 1985. gadiem, tad oficiāli tu piederi kseniāļiem.

Šo terminu izdomāja Sāra Stankorba, kad 2014. gadā žurnālā “Good” mēģināja aprakstīt grupu, kas atrodas starp X paaudzi, kas dzimusi starp 1965. un 1980. gadiem, un mileniāļiem, kuri dzimuši starp 1981. un 1996. gadu.

Saskaņā ar Stankorbas un citu zinātnieku teikto, kseniāļi izauga skatoties seriālu “Mana tā sauktā dzīve” un ievietojot kaseti stereo, bet tajā pašā laikā viņi diezgan gludi vēlāk pārslēdzas uz viedtālruņu un sociālo tīklu izmantošanu.

Daži cilvēki to sauc par „Oregona paaudzi”, balstoties uz populāro videospēli “The Oregon Trail” vai “Catalano Generation”, kas saistās ar Džereda Leto personāžu seriālā “Mana tā sauktā dzīve”.

Zemāk mēs esam izklāstījuši dažas no lielākajām atšķirībām starp kseniāļiem un viņu mazliet jaunākiem brāļiem un māsām – mileniāļiem.

Kseniāļi jau strādāja, kad sākās recesija. Bet neskaitāmi mileniāļi tikko pabeidza koledžu (universitāti) un meklēja darbu. Interesanti, ka daži pētījumi parāda, ka no recesijas visvairāk cieta kseniāļi, jo viņiem tobrīd bija studiju kredītu parādi, daudzi zaudēja darbavietas u.c. faktori.

Daudzi kseniāļi izgāja cauri saviem bērnības un jaunības gadiem bez sociālajiem tīkliem – Facebooks un pat Myspace. No otras puses, daudzi mileniāļi bija izveidojuši savus kontus sociālajos tīklos vēl pirms iestāšanās koledžā.

2011.gada 11. septembrī kseniāļi bija vecumā no 15 līdz 20 gadiem, mileniāļi bija nedaudz jaunāki. Kā viens autors izteicās par kseniāļiem, “liela daļa mūsu bērnības bija klāta ar tumšu ēnu, kas saistījās ar traģēdiju un karu”, kamēr mileniāļi jau agrīnā vecumā pārdzīvoja noteiktus likteņa satricinājumus.

Kseniāļiem nebija mobilais telefons līdz 20 gadiem. Bērnība viņi izmantoja un zvanīja no stacionārā telefona, un tāpēc bieži vien vispirms viņiem nācās runāt ar draugu vecākiem.

Kopumā kseniāļu vecāki bija daudz atslābinātāki, nekā mileniāļu vecāki. Viens autors, raksturojot bērnu-mileniāļu audzināšanu norādīja, ka “tie ir ar sasniegumiem apsēsta vidusšķiras vecāki, kuri tik daudz rūpējās par savu bērnu komfortu, ka viņi darīja visu iespējamo, lai to nodrošinātu.”

Kseniāļi nav īpaši pesimistiski, bet viņi nav arī tik optimistiski un pašpārlieicnāti kā mileniāļi. 2016. gada aptauja parādīja, ka mileniāļi daudz optimistiskāk skatās attiecībā uz nākotni nekā kseniāļi.

Un vai tu šim piekrīti?

avots: businessinsider.com

Pievienot komentāru