Kā reaģēt, ja svešs bērns slikti uzvedas: 5 stratēģijas

Mēs visi mēdzam būt liecinieki nepareizai bērnu uzvedībai, vienalga, vai tie būtu mūsu bērni, vai sveši. Ar savu bērnu mēs zinām un saprotam, kā uzvesties. Bet, ko darīt, ja svešs bērns slikti uzvedas? 5 stratēģijas pieaugušajiem, kā reaģēt uz sliktu uzvedību.

Vai svešu bērnu uzvedība ir nepieņemama? Rupja vai agresīva. Piemēram, bērns sit citus bērnus, demolē bērnu laukumu, ņem nost rotaļlietas, apsaukājas, grūstās un tamlīdzīgi. Kā reaģēt uz sveša bērna sliktu uzvedību?

Jums nepatīk sveša bērna uzvedība, bet viņš nedara neko sliktu – tad vienkārši klusējiet. Piemēram, situācija, kad mamma ar bērnu ratiņiem atnāk staigāties uz bērnu laukumu un lūdz netrokšņot, jo bērns guļ, ir nepieļaujama. Tāpat jūs nevarat prasīt, lai svešs bērns palaiž jūsu bērnu šūpolēs. Mīļi palūgt – jā, bet pieprasīt – nē. Ja bērns nepārkāpj drošības normas, personīgās robežas, tad jums labāk ir jāpaklusē.

Runājiet ar vecākiem. Ja bērns uzvedas agresīvi, jums ir jāpalūdz vecākiem pievērst uzmanību sava bērna uzvedībai. Psihologi iesaka izmantot “es-saziņu”. Piemēram: “Es uztraucos, ka jūsu bērns salauzīs soliņu, jo viņš var ievainot sevi un citus bērnus, kā arī parādīt viņiem sliktu piemēru”. Var pateikt: “Vai jūs nevarētu iejaukties?”, “mēs bez jums netiksim galā”. Ja jūs sāksiet bērnu apvainot visos pasaules grēkos viņa vecākiem, tad viņi bērnus aizsargās no jums, un konstruktīvu dialogu panākt nebūs iespējams.

Cieniet svešu bērnu. Ja vecāku nav blakus, vai arī viņi atsakās iejaukties bērna uzvedībā, tad runājiet ar bērnu paši. Bet nekādā gadījumā neizdariet vērtējumu – “slikts puika”, “slikta meitene”. Tāpat nedrīkst pazemot svešu bērnu. Pasakiet, ka viņa uzvedība liek jums justies neērti vai arī, ka tā uzvesties sabiedrībā nav pieņemts. Jūsu uzdevums ir strikti nolikt robežas. Agresijas gadījumā var skaļi pateikt: “Es neļaušu tā apieties ar savu bērnu”. Ja bērns turpina izrādīt agresiju, tad labāk iet prom. Tā nav izgāšanās. Tādējādi jūs parādīsiet savam bērnam, ka nevajag iejaukties agresijā, ja nav izdevies vienoties ar pāridarītāju.

Nepieskarieties svešiem bērniem. Ķert aiz rokas, aiz pleciem, kratīt, vest prom, un kur nu vēl pacelt roku pret svešu bērnu nedrīkst. Tas ir likuma pārkāpums.

Izlēmīgi aizsargājiet savu bērnu uzmākšanās vai regulāras agresijas gadījumā. Ja svešs bērns regulāri apvaino jūsu bērnu, ja viņš apsaukājas, draud, pazemo, tad savs bērns obligāti ir jāaizsargā. Neceriet, ka konflikts pāries, vai arī, ka viņi paši tiks galā. Rīkojieties izlēmīgi. Vērsieties pie pāridarītāja vecākiem. Nepalīdzēja? Meklējiet mācību iestādes vadītāju, raksties iesniegumu policijā. Jūsu uzdevums ir pasargāt bērnu no pāridarītāja. Pāridarītājiem ir jāzina, ka pr savu rīcību viņi atbildēs, tāpēc savs bērns obligāti ir jāaizstāv.

avots: ostrnum.com

Pievienot komentāru