Kāpēc trešo reizi aplietā tēja ir visbīstamākā

Vēl Avicenna sacīja, ka “Tēja stiprina garu, mīkstina sirdi, atmodina domas un padzen slinkumu”. Par viņa vārdiem neviens nešaubās, bet ko iesākt ar runām par šī dzēriena kaitīgumu?

Senie ķīnieši uzskatīja, ka dzert aukstu tēju ir tikpat slikti kā lietot izteikti karstu tēju. Ja tēju vāra ne vienu reizi vai vāru to ļoti ilgi, tas radīs to, ka visi tie komponenti, kas ir tējā, tiks pakļauti oksidācijas procesam. Oksidēties sāk tādas vērtīgas vielas kā P, C vitamīni, aminoskābes, kas savukārt negatīvi atspoguļo ne tikai tējas garšu, bet arī tās ārējās īpašības. Samazinās tējas uzturvērtība, garša. Apkārtējās vides ietekmē tējā dažādu mikroorganismu (baktēriju, sēņu) skaits palielinās vairākas reizes.

Kāpēc nedrīkst pārvārīt tēju trīs un vairāk reizes?

Būtībā pēc otrās vārīšanas un vēl jo vairāk trešās, tējas lapas zaudē visas noderīgās sastāvdaļas, garšu, krāsu. Veiktie eksperimenti liecina, ka jau pēc pirmās  pagatavošanas reizes tējas lapas pazaudē līdz 50% no visām noderīgajām sastāvdaļām. Ja tēju pagatavoja otro reizi, šīs sastāvdaļas samazinās vēl par 30%, bet pēc trešās paliek tikai 10% no tējas vērtības. Ja tā pati tēja tiek pagatavota  arī tālāk, cilvēks nedzer veselīgu dzērienu, bet novārījumu ar daudz kaitīgām sastāvdaļām. Tie nerada lielu kaitējumu cilvēka ķermenim, bet tas ir tikai tad, ja tu nedzer vairākas krūzītes dienā šo tēju.

Turklāt ir iemesli, kādēļ cilvēks vienkārši nevar dzert tēju, tie ietver vecuma ierobežojumus, veselības stāvokli un īpašas situācijas (grūtniecība, barošanas periods).

Tāpat tēja var būt kaitīga, ja to izmanto nepareizi. Anglijas medicīnas izdevumā „The New England Journal of Medicine” tika prezentēti pētījuma rezultāti. Tajā piedalījās vairāki cilvēki, kuri vairākas reizes dzēra ļoti spēcīgu un vairākkārt novārītu tēju.  Viens no pētījuma dalībniekiem 15 gadu laikā katru dienu sev pagatavoja no 100 līdz 150 tējas maisiņiem, kā rezultātā viņas zobi sadalījās un kauli sasniedza kritiskos trausluma rādītājus.

avots: umnaja.ru

Pievienot komentāru