Kāpēc Zviedrijā ir aizliegti aizkari pie logiem. Un kāpēc vietējiem tas ir pa prātam!

Varbūt esi pamanījis, ka Zviedrijā pie māju logiem nav aizkaru. Bet vai tev ir bijis interesanti, kāpēc tā?

Iespējams, tev tas šķitīs dīvaini, kāpēc vietējie iedzīvotāji nebaidās savu privāto dzīvi izrādīt tik publiski.

Pat jau tu esi bijis Zviedrijā, un tomēr esi redzējis vienu vai divas mājas ar aizkariem pie logiem, ticiet, tas ir tikai interjera elements. Un mēs jums tagad izskaidrosim, ar ko tas ir saistīts.

17.gadsimtā Zviedrijā pieņēma likumu, kas aizliedz pilsoņiem aizklāt logus, un šis likums joprojām ir spēkā oficiāli, taču nav obligāti ievērojams.

1.Iemesls

Tas tiek darīts tāpēc, lai tu varētu pārliecināties, ka tavs kaimiņš dzīvo pa saviem līdzekļiem. Arī karaliskie sargi tādejādi varēja viegli saprast, vai persona pārkāpj likumu un nedara kaut ko aizdomīgu.

2. Iemesls

Agrāk sievietes uz palodzes novietoja sveci, lai vīrs, kurš vēlāk atgriežas no zvejas vai medībām, var droši atgriezties mājās. Tas bija nepieciešams, jo pašas ielas nekādā veidā netika izgaismotas. Iedomājieties, ja pie logiem būtu izkārti aizkari, tad visticamāk ugunsgrēki būtu ierasti viesi mājās.

3. Iemesls

Ziemā Zviedrijā diena ilgst sešas stundas. Ja logus aizklātu ar aizkariem, tad mājas būtu vēl tumšākas.

Un zviedri paši īpaši nemīl lustras un bieži apgaismo savus mājokļus ar galda lampām, moderniem svečturiem un naktslampiņām.

Zviedri mīl pieklusinātu gaismu un uzskata, kas tas dod mājīgāku un īpašāku atmosfēru. Turklāt viņi joprojām bauda tradīcijas un atstāj skaistas laternas uz palodzes.

Un ko tu par to domā?

avots: yaplakal.com

COMMENTS

Pievienot komentāru