Kariņš paziņo iespējamos divus scenārijus ar ierobežojumiem, kas jāņem vērā visiem cilvēkiem!

A plāns paredz samazināt maksimālo pasažieru skaitu līdz 30% no transporta vietu skaita un ierosina atteikties no pašvaldības autostāvvietu maksas par privāto transportu. Šī situācija ietver populācijas testēšanu un mērķtiecīgu skrīningu, lai ātri identificētu Covid-19 bojājumus, lai tos atrastu un identificētu riskus konkrētos tirgus segmentos.

A plāns paredz nodrošināt bērnudārzu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti. Tā arī aicināja savlaicīgi sagatavot kopēju ierobežojumu atcelšanas pasākumu, kā arī drošību, dažādu departamentu pakāpeniskas atvēršanas kārtību un plānu, pamatojoties uz katras nodaļas nozīmīguma, epidemioloģijas un ekonomiskās nozīmes analīzi.

No otras puses, plāns “D” paredz veikt pasākumus pēc iespējas ātrāk, piemēram, sākot no 15. marta, lai veiktu aktīvus pasākumus un pieņemtu stingrākus pasākumus. Runājot par darba organizāciju, programma “D” arī pieņem, ka darbinieki strādā pilnu slodzi tikai pēc darba devēja saprātīgiem rīkojumiem, lai nodrošinātu ārkārtas darbu būtisku nepārtrauktību, ko nevar veikt attālināti no viņu dzīvesvietas. Arī šajā gadījumā plāns paredz tikai pamatpakalpojumus un strādāt var tikai pamata ražošanas uzņēmumi, taču šo uzņēmumu atbalsta personāls, ieskaitot tirdzniecības pakalpojumu sniedzējus, strādās pēc iespējas vairāk attālināti.

Attiecībā uz pārvietošanos un pulcēšanos programma “D” nosaka pienākumu uzturēties ģimenē, bet tikai tad, ja ir pamatots iemesls pamest dzīvesvietu, piemēram, iepirkšanās, veselības aprūpes saņemšana, dzīvnieku aprūpe un iesaistīšanās sporta aktivitātēs.

Reliģiskās vietās notiek aktivitātes tikai reliģisko svētku laikā, brīvdabas muzejos un dabas izglītības takās. Plāns “D” paredz attālināti organizēt mācību procesu visās izglītības iestādēs. Papildus bērnu pirmsskolas izglītības plānu iegūšanai viņu likumīgie pārstāvji paši nevar nodrošināt bērnu aprūpes pakalpojumus. Un otrādi, šo sporta veidu var spēlēt tikai brīvā dabā, izņemot pieaugušo profesionālo sportistu āra treniņus no Latvijas Senioru izlases, Latvijas Olimpisko un Latvijas paralimpisko komandu, kā arī starptautisko un augstākās līgas komandu sporta spēles. Šajā gadījumā sporta pasākumi nenotiks.

Medicīniskā aprūpe nodrošina tikai neatliekamo medicīnisko un neatliekamo palīdzību, ģimenes ārstu sniegtos veselības pakalpojumus, Valsts asinsdonoru centra sniegtos veselības pakalpojumus, vakcinācijas pakalpojumus, ģimenes veselības pakalpojumus, mātes veselības un laboratorijas pakalpojumus.

Plāns A paredz, ka līdz 1. maijam vai 55 dienām Covid-19 gadījumu skaits sasniegs 27 389, hospitalizāciju skaits būs 3835 un mirušo skaits var sasniegt 548. Savukārt kontaktu loks veidos 43 822 gadījumus.

Izmantojot B variantu, aprēķinātais Covid-19 gadījumu skaits ir 34 891, hospitalizāciju skaits ir 4885 un aptuvenais mirušo skaits var būt 689. Savukārt potenciālo kontaktu skaits bija 55 826.

C plānā Covid-19 gadījumu skaits 55 dienu laikā var sasniegt 55 361, un 7751 Covid-19 pacienti tiks hospitalizēti. C variants līdz 1. maijam prasīs 1107 cilvēku dzīvības un padarīs 88 578 cilvēkus par Covid-19 sakariem.

“D” kategorijas gadījumos Covid-19 gadījumu skaits ir 11 765, hospitalizāciju skaits ir 1647, un bojāgājušo skaits var sasniegt 235. D scenārijā kontaktu skaits var sasniegt 18 824.

No ekonomiskā viedokļa A variants vienas nedēļas laikā zaudēs 49,4 miljonus eiro un trīs nedēļu laikā 148,2 miljonus eiro, kas ir 0,51% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Paredzams, ka B scenārijs negatīvi ietekmēs 45,2 miljonus eiro vienas nedēļas laikā un 135,5 miljonus eiro (0,46% no IKP) trīs nedēļu laikā.

C varianta negatīvā fiskālā ietekme būs 35,6 miljoni eiro vienas nedēļas laikā un 106,7 miljoni eiro trīs nedēļu laikā, kas ir 0,36% no IKP.

D scenārijā negatīvā fiskālā ietekme pirmajā nedēļā bija 241,7 miljoni eiro, bet trīs nedēļu laikā – 725 miljoni eiro, veidojot 2,5% no IKP.

Pievienot komentāru