Ko ar jūsu ādu izdara pārlieku liels sāls daudzums ēdienā. Ekzēma, psoriāze, artrīts…

Aukstais un sausais ziemas gaiss kairina ādu, un izraisa ekzēmas parādīšanos uz rokām. To pavada nieze (mitrajās ādas vietās) un spēcīgu niezi ekzēmas skartajās vietās, raksta PBS News Hour.

Jums droši vien ir kāds paziņa ar ekzēmu, lai arī viņš savu slimību neafišē. ASV vien tādu cilvēku skaits ir ap 31,6 miljoniem. Tā ir viena no visizplatītākajām ādas saslimšanām (kopā ar diabētu un pinnēm).

Pēc vācu zinātnieku domām, ekzēmas parādīšanos var veicināt sāls pārmērīga lietošana. Mūsdienu pārtikas produkti ir pārpildīti ar sāli.

Saskaņā ar atskaiti, kas publicēta žurnālā Science Translational Medicine, pastāv saistība starp izmantotā sāls daudzumu un T-limfocītu stāvokli, kas palīdz imunitātei cīnīties ar slimībām.

Dažreiz tās kļūst nekontrolējamas. Kad tas notiek, cilvēkam saasinās alerģija, artrīts, astma un ekzēma. Zinātnieki ir atklājuši, ka T-limfomas “sajūk prātā” pārlieku liela izmantotā sāls daudzuma dēļ.

Izrādījās, ka ekzēmas pacientiem sāls daudzums organismā ir par 30 reizēm augstāks, nekā normāliem cilvēkiem.

Iespējams, ka sāls ir vainīgs arī citās mūsu nelaimēs.

Zinātnieki ir koncentrējušies uz imūno T-šūnu grupu pētīšanu, jo tām ir svarīga bioloģiska loma – tās piedalās organisma attīrīšanā no slimību nesošajiem aģentiem.

Tāpat šīs šūnas ir saistītas ar autoimūno saslimšanu attīstību. TH17 šūnas ir iesaistītas virknē autoimūno saslimšanu attīstībā: Behtereva slimība, reimatoīdais artrīts, psoriāze, izkaisītā skleroze.

Eksperimenta gaidā izrādījās, ka šūnu kultūras atrašanās sāļā vidē izstrādā lielāku daudzumu Th17, un šeit lomu spēlē olbaltums SGK1.

Ir zināms, ka SGK1 loma organismā ir sāls uzsūkšanas regulācija zarnu šūnās un nierēs. Šūnas, kas atradās sāļā vidē, ne tikai izstrādāja lielāku daudzumu SGK1, bet arī sintezēja vairāk olbaltumvielas TH17.

Zinātnieki pieļauj, ka ļaunprātīga sāls lietošana ir viena no autoimūno saslimšanu, tai skaitā reimatoīdā artrīta, rašanās cēloņiem.

“Kā ārsts-terapeits es esmu ļoti piesardzīgs. Vai pacientiem būtu jāietur diētas ar zemu sāls saturu? Mana atbilde ir “jā”, – stāsta galvenais zinātnieks – ārsts Heflers.

Pēc viņa domām, visiem cilvēkiem ir jāietur zema satura sāls diēta, ar mērķi saglabāt sava organisma veselību.
Noteikti ieklausieties ekspertu padomos. Sargiet savu veselību!

avots: pbs.org

Pievienot komentāru