“Par ko dzīvot, ārstēties?” Rīdziniece pēc operācijas sašutusi par iestāžu atteikto atbalstu

 

Jeļena:

Neesmu vēl līdz galam pabeigusi rehabilitāciju, nav vēl aizritējis periods no aprīļa… Ja raugāmies likumā, tad tas ir pusgads. Tātad tikai oktobrī ir jābūt rezultātam. Un tad viņiem ir jāpārskata – esmu vesela, neesmu. Kāda būs mana tālākā diagnoze.

Labklājības ministrijas pārstāve Aiga Lukašenoka gan norāda, ka šādos gadījumos esot iespēja apstrīdēt komisijas izdoto lēmumu, atkārtoti arī iesniedzot nepieciešamos dokumentus. Ņemot vērā, ka izvērtēšana notiekot bez attiecīgās personas klātbūtnes, ļoti būtiski esot konkrētās situācijas apraksts – pašnovērtējums par funkcionālām spējām. Svarīga esot arī ģimenes ārsta un ārstējošā ārsta aizpildīts norīkojums, kur aprakstīta diagnoze un tās ietekme uz personas funkcionēšanu. “Jo kvalitatīvāk būs aizpildīta un norādīta visa nepieciešamā informācija šajā dokumentācijā, jo kvalitatīvāks būs arī pieņemtais komisijas lēmums,” uzsver Lukašenoka.

Jeļena:

Visi uz mani skatās un saka, par ko tad es sūdzos. Vai, lieta tāda, ka jūs staigājat, turklāt – bez kociņa. Jūs staigājat bez kociņa. Jūs varat pacelt divus kilogramus, tad sakiet paldies Dievam, ka jūs varat pacelt divus kilogramus. Bet, kā tad, ja vairāk par diviem kilogramiem es celšu? Ja pacelšu smagu kasti un man sāksies spēcīgi galvas reiboņi?

Nacionālais veselības dienests uzsver, ka maznodrošinātās personas un atsevišķas invaliditātes grupas no pacientu līdzmaksājumiem atbrīvotas netiek. Ja nepieciešams finansiāls atbalsts, esot jāvēršas savā pašvaldībā.

Linda Sausā
Rīgas domes Labklājības departaments:

Medicīnisko rehabilitāciju Sociālais dienests nepiešķir jebkurā gadījumā.

Bez Tabu: Te ir jautājums par kaut kādu līdzfinansējumu, finansiāla atbalsta saņemšanu no pašvaldības.

LASI VĒL: Karma atbilstoši dzimšanas gadam stāsta par jūsu likteņa īpatnībām

Nē, pašvaldība šādu finansējumu nesniedz. Tie ir valsts sniegtie pakalpojumi. Tas nav pašvaldības pakalpojums, un es jums par to nevaru atbildēt. Un pašvaldība šādus pakalpojumus neapmaksā.

Rīgas domes Labklājības departaments gan piebilst, ja reiz iedzīvotājs nav saņēmis vēlamo palīdzību, tas nebūt nenozīmē, ka nav iespējams saņemt cita veida atbalstu. Un Jeļenas gadījumā neatliek nekas cits, kā atkal un atkal vērsties Sociālajā dienestā un rakstīt jaunus un jaunus iesniegumus.

VIDEO:

Pievienot komentāru