Pērtiķu bakas: bezprecedenta uzliesmojums, par kuru celt paniku? Kā noteikt, ka esi inficējies?

Vīrusa dabiskās “mājas” ir savvaļas dzīvnieki, un patiesībā nevis pērtiķi, bet gan grauzēji. Tas ir zoonozs – spēj pāriet no vienas sugas uz citu.

Parasti pērtiķu bakām ir grūti izplatīties ārpus savas “mājvietas”, proti, savvaļas dzīvniekiem, un, ja tas tā tomēr notiek, vajadzīgs ciešs kontakts, lai vīruss tiktu pārnests. Uzliesmojumi neveidojas, vai pāriet paši no sevis.

Kāpēc šis nav tas gadījums?

Pirmo reizi vīruss ir konstatēts cilvēkiem bez skaidras saistības ar Rietumāfriku un Centrālo Āfriku.

“Mēs atrodamies jaunā situācijā, kas ir pārsteidzoša un satraucoša vienlaikus,” BBC sacīja Oksfordas Universitātes Pandēmijas zinātņu institūta direktors, profesors Pīters Horbijs. Lai gan šī nav Covid pandēmijas otrā daļa, atbildīgajām institūcijām ir jārīkojas, lai nepieļautu vīrusa plašāku izplatību, uzsvēris Horbijs.

Arī Dr. Hjū Adlers, kas strādājis ar pērtiķu baku pacientiem piekrīt profesoram Horbijam, piebilstot, ka “šis nav modelis, ar kādu iepriekš būtu saskāries”.

Šobrīd ir skaidri zināms vien tas, ka šis uzliesmojums atšķiras no jebkad pieredzētajiem, zinātniekiem nav skaidrs – kāpēc? Tāpat nav skaidrs, kāpēc vīruss šobrīd lielākoties izplatās starp viendzimuma attiecībās iesaistītām personām. Vai tā ir tikai sakritība? Vai seksuālā uzvedība ietekmē vīrusa izplatīšanos? Vai varbūt tā ir kopiena, kura ir vairāk informēta par seksuālo veselību un biežāk veic pārbaudes?

Taču tiek pieļautas divas iespējas – vīruss ir mainījies vai arī tas pats vecais vīruss ir nonācis īstajā vietā un īstajā laikā, lai attīstītos.

Pērtiķu bakas ir DNS vīruss, tāpēc tas nemutē tik strauji, kā Covid-19 vai gripas vīruss. Ļoti agrīnas ģenētiskās analīzes liecina, ka pašreizējie gadījumi ir ļoti cieši saistīti ar 2018. un 2019. gadā novērotajām vīrusa formām. Vēl ir pāragri spriest, bet pagaidām nav pierādījumu, ka šis varētu būt mutējies pērtiķu baku paveids.

Taču vīrusam nav obligāti jāmainās, lai tas spētu izplatīties. To pierāda gan Ebolas, gan Zikas vīrusa uzliesmojumi pēdējā desmitgadē.

Bet kāpēc tieši tagad? Iespējams, pērtiķu baku izplatību pagātnē grūtāku padarījusi masveida vakcinācija pret bakām. “Bet arī pašlaik mēs neprognozējam milzīgu vīrusa izplatīšanos. Es joprojām pieļauju, ka šis uzliesmojums pazudīs pats no sevis,” piebilst Dr. Adlers.

Pievienot komentāru