Ziloņiem Āfrikā vairāk neaug ilkņi: šī evolūcija notikusi malu mednieku dēļ

Daudzi dzīvnieki patiešām ir īsti meistari maskēšanās ziņā. Polārlāči un polārlapsas ir lielisks piemēri. Abi ir pielāgojušies apkārtējai videi, reaģējot uz citiem plēsējiem.

Tomēr citiem dzīvniekiem nākas raizēties vairāk nekā tiem, kas izvairās no citiem plēsējiem. Runa ir par baidīšanos no cilvēkiem. Tā kā ziloņi ir iekārojams malu mednieku objekts, viņiem neatliek nekas cits kā vien maskēties.

Daudzi uzskata, ka ziloņkaulam piemīt noslēpumainas dziednieciskas spējas.

Tādejādi tieši ziloņkaula dēļ malu mednieki uzbrūk šiem dzīvniekiem, nereti šaujot no helikopteriem, vai nelielām lidmašīnām, kas neļauj ziloņiem sevi aizsargāt vai aizbēgt.

Neskatoties uz aizlieguma ieviešanu 2017. gada beigās, Ķīna ir viena no valstīm, kur ziloņkaula pieprasījums joprojām ir lielāks, un dažreiz tas maksā vairāk nekā zelts. Ziloņkauls tiek reklamēts ne tikai kā līdzeklis daudzu slimību ārstēšana, bet arī kā veids, kā palielināt vīriešu spēku un auglību.

Neskatoties uz to, ka nav zinātniska pamata, lai atbalstītu ziloņkaula pulvera lietošanu rietumu medicīnā, ziloņu ilkņi joprojām tiek pārdoti par milzīgu naudu daudzās Āfrikas un Āzijas daļās.

Tomēr šķiet, ka „mātes daba” cīnās ar malu medniekiem ar savu ieroci – evolūciju. Kā norādīts nesen publicētajā National Geographic rakstā, daudz lielākas iespējas iedzīvot ir tiem ziloņiem, kas piedzimst bez ilkņiem, tāpēc dabīgā atlase attīstās šajā virzienā.

Ziloņi pielāgojas malumedniecībai.

Saskaņā ar National Geographic teikto, Mozambikas zinātnieki pašlaik cenšas izprast ziloņu ģenētiku, kas dzimuši bez ilkņiem, kā arī šīs iezīmes savienojumu.

Agrāk no 2 līdz 4% visu sieviešu dzimtes ziloņu Mozambikā nebija ilkņu, bet tagad šis skaitlis ir pieaudzis līdz gandrīz trešdaļai sieviešu dzimtes ziloņu!

Ziloņu uzvedības eksperts un National Geographic Explorer darbinieks Džois Pūls paskaidroja, ka malumedniecībai ir acīmredzama ietekme uz ziloņiem, ne tikai populācijas, bet arī evolūcijas ziņā.

Kā paskaidroja Pūls, medības deva ziloņiem, kas neaudzē ilkņus, bioloģisku priekšrocību, jo malumednieki koncentrējas uz ziloņiem, kuriem ir ilkņi.

Ir pilnīgi skaidrs, ka šāda situācija ir mednieku spiediena un cilvēku darbības rezultāts, kas noved pie neticamiem evolūcijas pielāgojumiem.

avots: businessinsider.com

Pievienot komentāru