Atklāts, ar kādu risku jāsaskaras cilvēkiem, kuri izslimojuši ar Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā

Lai gan jau iepriekš pētījumi apstiprināja, ka Covid-19 izslimošana ir saistīta ar paaugstinātu trombu veidošanās risku, nebija skaidrs, cik ilgi šis risks saglabājas, un, vai arī tiem, kam bijusi viegla slimības gaita, risks ir tikpat augsts.

Zviedrijas Ūmeo universitātes pētniece Anne Marija Forsa Konolija kopā ar citiem kolēģiem izpētījusi dziļo vēnu trombozes veidošanās risku un cita veida asiņošanas palielināšanās risku vairāk nekā miljonam cilvēku ar apstiprinātu Covid-19 infekciju, kā arī vairāk nekā četriem miljoniem veselu cilvēku.

Secināts, ka paaugstināts plaušu embolijas risks saglabājas vēl sešus mēnešus pēc inficēšanās ar Covid-19, bet asiņošanas un dziļo vēnu trombozes risks līdz trim mēnešiem.

Lasi vēl: Putinists – Kaspars Pudniks sapņojis par deportācijām uz Sibīriju

Šis pētījums atgādina, ka jāsaglabā modrība pret komplikācijām, kas saistītas pat ar vieglu SARS-CoV-2 infekciju.

Ja radušās aizdomas par trombu, pēc iespējas ātrāk jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības. Simptomi atkarīgi no vietas, kur radies nosprostojums – pastāv venozās un arteriālās trombozes. Piemēram, kāju dziļo vēnu trombozes gadījumā kāja piepampst pakāpeniski, tūska būs novērojama tikai tajā kājā, kurā ir izveidojusies tromboze. Arteriālās trombozes laikā raksturīgas pēkšņas sāpes, āda kļūst vēsa un bāla.

COMMENTS

Pievienot komentāru