Cik stundas ir jāguļ, katra vecuma grupai? Ja guli mazāk, tad cieš tavs organisms!

Neeksistē universālas receptes visiem. Šeit ir tāpat kā ar apavu izmēru. Ir svarīgi atrast individuālu grafiku un veikt personīgo eksperimentu. Miegs – ļoti interesanta tēma un mēs esam ļoti tāli no pilnīgas sapratnes, kā pareizi vajadzētu gulēt, cik gulēt un kā tas iespaido mūsu organismu. Tāpēc zinātnieki pastāvīgi veic eksperimentus un izzina miegu.

 

Iespējams var pateikt, ka miega trūkums ļoti iespaido mūsu veselību. Tas iespaido kognitīvās funkcijas: reakcija palēninās, uzmanības kontracepcija krīt. Īpaši ja bezmiegs ir hronisks. Ir arī interesanta īpašībaL cilvēks, kurš gulējis tikai 4 stundas, spēj būt tik pat uzmanīgs, kā tas, kurš ir gulējis tikai 7 stundas.

 

Problēma ir citā. Katrs cilvēks, pildot jebkādu uzdevumu, neatkarīgi no tā vai ir izgulējies vai nē, zaudē fokusēšanos. Šeit arī ir viltība. Ja cilvēks ir izgulējies, tad viņš spēj ātri atgriezt koncentrēšanos un nofokusēties uzdevumam. Bet cilvēkam, kurš ir gulējis tikai 4 vai mazāk stundas – tas nav viegls uzdevums.

Profesors Kliffords Sapers saka: `Neizgulējušā cilvēka smadzenes strādā normāli, ik pa laikam notiek, kas līdzīgs – elektrības zudumam kā elektroierīcei`. Tādas kļūdas laikā smadzenēs aktvizejas zona, kas nosaka par bailēm. Tad smadzenes sāk strādāt tā, it kā cilvēkam draudētu briesmas. Tas izpaužās ar muskuļu spriedzi, sasvīdušām plaukstām un nestabilu emocionālo stāvokli.

Galvenā problēma noslēdzas tajā, ka tāds cilvēks var pārstāt saprast veiktspējas pazemināšanās brīdi, parādās lieka drošības sajūtas. Tas var radīt nopietnas sekas. Tieši tāpēc nevajag sēsties pie stūres, ja neesat izgulējies.

Ko darīt? Viss ir individāli. Vienīgais universālais padoms – izgulēties. Pieaugušam cilvēkam ir jāguļ no 7 līdz 9 stundām. Ja guļ mazāk, organisms sāk protestēt.

Ja ir iespēja, var pagulēt arī pa dienu. Daži zinātnieki saka, ka 20 minušu miega dienas laikā, piemēram pusdienlaikā uzlabo efektivitāti.

COMMENTS

Pievienot komentāru