Divas sēņu porcijas nedēļā vairākkārtīgi samazina vecuma plānprātības risku. Ēd uz veselību!

Ēdot divas sēņu porcijas nedēļā, vismaz uz pusi var samazināt demences risku vecumā. Pētnieki ir atklājuši, ka cilvēkiem, kuri ēd 300 g vai vairāk vārītu sēņu – ir mazāks kognitīvo traucējumu risks.

Un pat mazākam sēņu patēriņam uzturā ir pozitīvas ietekmes.

Cilvēki ar demenci var piedzīvot aizmāršīgumu, kā arī samazinātas runas un uzmanības prasmes.

Zinātnieki saka, ka sēnes satur aminoskābes, ko organisms nespēj pats ražot, un kas ir īpaši zemā līmenī cilvēkiem ar koncentrācijas un viegliem kognitīviem traucējumiem.

Singapūras Nacionālās universitātes pētnieki sešus gadus aptaujāja vairāk nekā 600 ķīniešu, kas vecāki par 60 gadiem, par viņu uzturu un veselību.

Dalībnieki piedalījās arī testos, lai noskaidrotu, cik labi viņu smadzenes darbojas, un viņiem tika veikts “demences novērtējumu”, lai novērtētu, kā viņu prāts funkcionē vecumā.

Tiem, kas nedēļā bija ēduši vairāk par divām vārītu sēņu porcijām, bija par 50% mazāk kognitīvi traucējumi.

Lai gan 300 g sēņu – tas var likties daudz, pētnieki uzskata, ka pat neliela daļa var būt noderīga, lai samazinātu demences risku.

“Šī korelācija ir pārsteidzoša un iedrošinoša, – sacīja viens no pētniekiem Fengs Lei, – Šķiet, ka šis publiski pieejamais produkts var būtiski ietekmēt kognitīvo funkciju uzlabošanu.”

Kaut arī cilvēki ar demenci parasti spēj dzīvot normāli, viņu garīgās spējas ir sliktākas nekā varētu gaidīt viņu vecumā.

Aptuveni 5-20% cilvēku, kas vecāki par 65 gadiem, cieš no demences. Un Lielbritānija ir tā valsts, kur ir konstātēta vislielākā demences attīstība.

“Mēs esam ļoti ieinteresēti savienojumā, ko sauc par ergotionein (ET), – teica Dr. Irvins Čea, – ET ir unikāls antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis, ko cilvēki nevar sintezēt atsevišķi. Bet to var iegūt no pārtikas avotiem, no kuriem viens ir sēnes.”

Pētījumā minētās sēnes ir svaigas porcīnas un šitake sēnes, kā arī kaltētas un konservētas sēnes.

Un zinātnieki piebilda, ka pozitīvo ietekmi, iespējams, izraisīja daudzu veidu sēņu lietošana uzturā.

Citas vielas, kas stimulē nervu augšanu un atrodamas sēnēs: gerikons, erinacīns, scabronīns un dictioforīns.

Nākotnē Fengs un viņa komanda cer veikt detalizētākus pētījumus, kas var atklāt, vai šajā jautājumā pastāv kādas cēloņsakarībs.

Bet, vai tu mīli sēnes? Vai tu tās ēd bieži?

avots: dailymail.co.uk

Pievienot komentāru