Hierarhijas ignorēšana ģimenes sistēmā: ko nedrīkst darīt vecāki

Kad mamma kļūst par meitas draudzeni, tad meitas acīs mammas autoritāte sarūk un rezultātā meita neviļus emocionālo pievienojas tēvam. 

Ģimenes sistēma

Hierarhija ir viens no ģimenes sistēmas parametriem, lai radītu kārtību, noteiktu piederību, autoritāti, varu ģimenē un viena ģimenes locekļa ietekmes pakāpi uz citiem.

Viens no hierarhijas stāvokļiem ir tāds, ka ģimenē vecāki ir atbildīgi par bērniem un tiem ir vara nukleārā ģimenē.

Savā rakstā es vēlos apskatīt dažus novirzes variantus no šīs normas un to sekām.

Triangulācija

Triangulācija ir emocionāls process starp diviem cilvēkiem, kuram ir tendence attiecībās iesaistīt trešo. Izjauktā ģimenē, kur iekšējās robežas ir pārkāptas, vecāki var dažreiz pataisīt bērnus par saviem emocionālajiem partneriem. Tā ir apgriezta hierarhija, kurā bērns ģimenē ir līdzvērtīgs vecākam.

Piemērs: “Meita-draudzene”. Māte runā ar meitu līdzvērtīgi, kā partneri, kas noved pie bērna psiholoģiska diskomforta, pie lomu sajaukšanas, pie bērna spēku pavājināšanas.

Normālā gadījumā bērna spēkiem ir jāvirzās sabiedrībā, tie jāizmanto, lai sazinātos ar vienaudžiem, draugiem un brāļiem, māsām.

Gadījumā, kad mamma sāk dalīties ar meitu par to, cik sliktas viņai ir attiecības ar tēvu, kā viņi strīdas, dalās ar savām aizdomām par tēva krāpšanu, bērna sirdī sāk veidoties apjukums.

Kad mamma kļūst par meitas draudzeni, meitas acīs tas pazemina viņas autoritāti un, kā likums, meita neviļus emocionāli pievienojas tēvam. Bērns negrib dzirdēt tādas lietas, viņam ir grūti klausīties negatīvas lietas par vienu no vecākiem. Rezultātā meita cenšas distancēties no mātes.

Tas pats notiek pārlieku uzticīgās, biedriskās attiecībās starp vienu no vecākiem un dēlu.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Pievienot komentāru