7 produkti, kuri var sabojāt tavas nieres. Tie ir katrā mājā!

Nieres cilvēku organismā pilda svarīgas funkcijas – tās aktīvi izvada no organisma kaitīgās vielas. Bet ir noteikti produkti, kuri nodara tiešu kaitējumu mūsu nierēm.

Lūk, 7 produkti, kas varētu šķist pavisam nekaitīgi, bet patiesībā nodara nopietnu kaitējumu nierēm:

  1. Rieksti

Rieksti nav domāti tiem, kam ir nierakmeņi, un tiem, kuru ķermenis ir nosliece uz to veidošanos. Riekstu sastāvā ir tā saucamie oksalāti – šo pašu nierakmeņu veidošanās materiāls.

Oksalāti ir atrodami arī spinātos, bietēs, kartupeļu čipsos un frī kartupeļos. Oksalāta kristāli, kas sastopami augos, var kaitēt vabolēm un kukaiņiem, kas apliecina šīs vielas spēcīgo ietekmi.

Centies ierobežot šo produktu lietošanu, ja tev ir tendence uz nierakmeņu veidošanos.

  1. Avokado

Papildus labajiem taukiem, avokado ir bagāts ar kāliju, kas regulē ūdens un elektrolītu līdzsvaru organismā, kā arī pH līmeni. Kālija un nātrija līdzsvars nodrošina pareizu nieru darbību.

Hiperkalēmija ir patoloģisks stāvoklis, kas ievērojami palielina kālija koncentrāciju asinīs. Tas ir saistīts ar dažādām nieru slimībām.

Ja tev ir hiperkalēmija, tev ir stingri aizliegts ēst avokado. Pretējā gadījumā tu vari sev kaitēt un saskarties ar tādām nepatīkamām lietām kā slikta dūša, vājums, nejutīgums, lēns sirdsdarbības ritms.

  1. Kofeīns

Nieru slimību gadījumā ir aizliegts izmantot kafiju, tēju un citus dzērienus ar augstu kofeīna saturu.

Saskaņā ar pētījumiem kofeīna regulāra un ilgstoša lietošana saasina hronisku nieru slimību un palielina nierakmeņu veidošanās risku.

Neskatoties uz diurētisko efektu, kas piemīt kafijai, dzēriena sastāvdaļas palielina nieru asinsriti, un tādēļ arī urīna daudzums nierēs palielinās gandrīz 1,5 reizes.

Vienlaikus kafija “atslēdz” slāpju signālu, kas rada priekšnoteikumus relatīvai dehidratācijai. Un, kā apgalvo urologi, diemžēl ar to sākas dažas nieru slimības.

  1. Piena produkti

Piens, siers un jogurts ir bagāti ar kalciju, tomēr pārmērīgs kalcija daudzums veicina nierakmeņu parādīšanos. Cilvēkiem, kuriem jau ir nieru slimība, ieteicams ierobežot šo produktu lietošanu.

Tas atvieglos filtrēšanas procesu un aizkavēs dialīzes nepieciešamību.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Pievienot komentāru